Άγια Κόλαση

Χρειάστηκαν μόνο λίγες ώρες για να διαβάσω το βιβλίο της Καλλιόπης Βελόνια, Άγια Κόλαση. Θα μου πεις σιγά, ωστόσο παρέα με μια περίεργη κούραση στα μάτια, ένα μικρό που δε λέει να ηρεμήσει μέσα στα πόδια μου και ένα θέμα που ομολογουμένως δεν είμαι εξοικειωμένη, πίστεψε με είναι σημαντικό. Είχα καιρό να διαβάσω βιβλίο, με σάρκα, οστά και όγκο το οποίο κυλάει πιο γρήγορα από το νερό μέσα μου.

Μπορεί ο Θεός να αγαπήσει το Διάβολο; Κι όμως, μπορεί.

Θα μπορούσα να μην χρησιμοποιήσω καν λέξεις πέρα από τον τίτλο του βιβλίου, καθώς η Καλλιόπη μας βάζει απόλυτα στον κόσμο που θα βουτήξουμε στις επόμενες γραμμές. Σε όλη τη διάρκεια ανάγνωσης του βιβλίου οι πρωταγωνιστές ακροβατούν ξεκάθαρα ανάμεσα στο καλό και το κακό, στη ζωή και στο θάνατο, στον Θεό και τον Διάβολο.

Το βιβλίο εξιστορεί τις ιστορίες δύο ανθρώπων που έζησαν κατά τον ύστερο μεσαίωνα. Πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος, μια εκθαμβωτική μάγισσα και ένας ιερέας με το αξίωμα του Ιεροεξεταστή. Το εγχείρημα κατά την ταπεινή μου άποψη είναι απόλυτα πετυχημένο αφού καταφέρνει να μας μεταφέρει σε μια χαώδη εποχή και μας εντάσσει σε δυο κόσμους με απόλυτη προσοχή στην λεπτομέρεια.

Ένα βιβλίο ιδιαίτερο.

Εκείνο που για εμένα ξεχώρισε (γιατί ο καθένας με τις διαστροφές του) είναι ο τρόπος που είναι δοσμένα τα βασανιστήρια της Ιεράς Εξέτασης και η ένταση των συναισθημάτων που βγάζουν με αβίαστο τρόπο. Το να διαβάζεις για μια εποχή που λίγο πολύ όλοι έχει τύχει κάπου να αντικρίσουμε και να καταφέρνει το μυστήριο και ο τρόπος που είναι δοσμένες οι σκηνές να σε κρατήσουν σε κάθε του λέξη, αποτελεί τεράστια επιτυχία για τον συγγραφέα.

Μια ιστορία αγάπης δύο κόσμων άκρως αντιφατικών, ένα παραμύθι γεμάτο μεταφυσικές προεκτάσεις γραμμένο με τρόπο που καθηλώνει κάθε πλευρά του αναγνώστη. Μπορεί να υπάρξει η χρυσή τομή που θα γεφυρώσει τη ζωή ανάμεσα στον Παράδεισο και την Κόλαση; Είναι η αγάπη αρκετή να ισοπεδώσει τα πρέπει μιας τόσο σκοτεινής εποχής;

Ένα βιβλίο γεμάτο φαντασία, αγάπη και αδιαμφισβήτητα πάθος. Άλλωστε αν χρειαζόμουν μια λέξη για να περιγράψω την Καλλιόπη, το πάθος θα νικούσε με διαφορά.

Άγια Κόλαση, καλό κακό, ζωή θάνατος.

“Το ουρλιαχτό της Οντίλ αντήχησε μέχρι τα έγκατα της γης. Λίγο πριν λιποθυμήσει, είδαν αίμα πηχτό να τρέχει ανάμεσα στα πόδια της. Το έμβρυο που είχε στην κοιλιά της είχε καρφωθεί στις σκουριασμένες πρόκες της καρέκλας.

Η καρδιά του Γκετάν σφίχτηκε. Η καημένη η Οντίλ δεν ήταν μάγισσα, ήταν προφανές. Ήταν απλά μια γυναίκα που πλήρωνε πολύ ακριβά την εξωτική της ομορφιά. Δεν άντεχε άλλο να τη βλέπει να υποφέρει άδικα.

Ο δήμιος της έριξε έναν κουβά νερό στο πρόσωπο για να συνέλθει. Έπρεπε να έχει τις αισθήσεις της για να πεθάνει όπως ήθελε ο Ιεροεξεταστής. Άνοιξε με κόπο τα μάτια της, αλλά αυτή τη φορά το βλέμμα της ήταν σαλεμένο, χαμένο στη δίνη του πόνου και της φρίκης. Κοίταξε το σώμα της. Είδε τον κρεμασμένο της μαστό και το αίμα ανάμεσα στα πόδια της. Έπειτα, κοίταξε τον Τορκεμάδα. Συγκέντρωσε όση δύναμη της είχε απομείνει και τον έφτυσε. Τα σάλια της προσγειώθηκαν στο έδαφος. Ο Ιεροεξεταστής κάγχασε και της άστραψε ένα δυνατό χαστούκι. Έπειτα έκανε πάλι νόημα στο δήμιο. Όταν η Οντίλ τον είδε να σηκώνει ξανά τον πυρωμένο μαστοβγάλτη, δεν άντεξε. Η καρδιά της υπέκυψε στον επικείμενο πόνο και αρνήθηκε να ξαναχτυπήσει. Ό,τι έμεινε από το κατακρεουργημένο σώμα της, κρεμάστηκε άψυχα πάνω στα λουριά της ξύλινης καρέκλας.”

[απόσπασμα από το βιβλίο]

Καλλιόπη σε ευχαριστώ ειλικρινά, εύχομαι να φτάσει όσο μακριά του αξίζει!

Το βιβλίο Άγια Κόλαση έχει γράψει η Καλλιόπη Βελόνια
και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.

(Visited 111 times, 2 visits today)

2 Comments

 1. ainafets 15 Ιουνίου 2021 at 10:08 πμ

  Καλημέρα Νικολέτα μου!
  Κοίτα να δεις την πολύ προσωπική αίσθηση που έχω για βιβλία όσο καλογραμμένο και να είναι αλλά που γεννούν συναισθήματα θλίψης. Τα αποφεύγω όπως αποφεύγω ότι είναι στο χέρι μου και μπορώ να αποφύγω.
  Την τοξικότητα, την αρνητικότητα, τις ειδήσεις στην TV, τις ταινίες τρόμου ή ψυχολογικών δραμάτων κλπ κλπ.
  Ο παράδεισος και η κόλαση βρίσκονται γύρω και μέσα μας, αφού εμείς τα δημιουργούμε με τις επιλογές μας, γιατί να πρέπει να προσθέσουμε και άλλο αλάτι στις πληγές μας;
  Αυτά με πολλά πολλά χαμογελαστά ΑΦιλάκια στους πέντε σας!

  Reply
 2. Giannis Pit 20 Ιουνίου 2021 at 1:20 μμ

  Καλησπέρα Νικολέτα μου,
  κατ’ αρχήν οφείλω να ομολογήσω ότι η παρουσίαση του βιβλίου ήταν συγκροτημένη και άκρως ενδιαφέρουσα. Ένα κομμάτι σου πολύ ενδιαφέρον και αυτό.
  Στη συνέχεια έχω να πω ότι δεν μπορώ να διαβάσω αυτή το θέμα εύκολα καθότι ήδη αρρώστησα. Δεν γίνεται άλλο με αυτό το ζήτημα της Χριστιανικής “νουθεσίας” με την οποία είχαμε ολάκερες γενοκτονίες ανθρώπων. Και σήμερα προσκυνούμε αυτά τα …ιδεώδη.
  Δεν το αντέχω φιλενάδα μου, θα είμαι οξύς.
  Αυτό όμως δεν αναιρεί την αξία του βιβλίου και τη σημασία του θέματος.
  Να στείλω την καλησπέρα μου καλή μου φίλη.

  Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *