Είμαστε ότι τρώμε

Συχνά ακούμε την έκφραση είμαστε ότι τρώμε, και σίγουρα ο καλύτερος τρόπος να το ανακαλύψουμε είναι ανοίγοντας το ψυγείο κάποιου. Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα μπορούσα να βγάλω τόσα συμπεράσματα για τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου ανοίγοντας απλά το ψυγείο του, να ανακαλύψω νέες πτυχές του εαυτού του αλλά και να αναγνωρίσω άλλες.

Η ώρα της αλήθειας έφτασε. Το ψυγείο της Κικής είναι στα χέρια μου, το ίδιο και ο χαρακτήρας της. Ήρθε η στιγμή που θα πρέπει να επιβεβαιώσω ή να καταρρίψω την υπόθεση ότι είμαστε ότι τρώμε. Όπου Κική η πεθερά, οπότε ένας λόγος παραπάνω να την έχω στο χέρι. Μου πήρε αρκετό καιρό για να αποκτήσω το θάρρος και της οικειότητα να ανοίγω χωρίς λόγο το ψυγείο της, αλλά όταν το έκανα αυτό που αντίκρισα με συνεπήρε. 

Η αποκάλυψη

Είχε το πιο ασφυκτικά γεμάτο ψυγείο που έχω δει σε ολόκληρη τη ζωή μου. Εφόσον είμαστε ότι τρώμε τότε θα βγάλω σίγουρα λαβράκι μέσα εδώ. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το δικό μου είναι το πιο άδειο που έχω δει – θα αντικρύσει κανείς μονάχα νερό μέσα του -, το θέαμα ήταν καθηλωτικό. Με μια πρώτη ματιά δεν ξεχώριζα τίποτα, πράγμα που εύκολα με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μιλάμε για έναν άνθρωπο σπάταλο. Ναι Κική μου, γιατί να το κρύβουμε; Η σπατάλη σου αυτή άλλωστε με έχει εξυπηρετήσει ουκ ο λίγες φορές.

Ίσως και κάπως αγχώδη στην ιδέα μην του λείψει τίποτα. Σίγουρα πάντως αγαπάει το φαγητό και είναι η χαρά του market. Τώρα που το σκέφτομαι θα έχει οικοδομήσει μερικά από αυτά, οπότε μια τιμητική πλακέτα κάποια στιγμή της την οφείλουν – ας ειδοποιήσει κάποιος το κοντρόλ παρακαλώ – .

Όσο το μάτι συνηθίζει στην εικόνα, καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για ένα σχετικά τακτοποιημένο ψυγείο ή τουλάχιστον θα ήταν τακτοποιημένο καλύτερα αν είχε τρία στη σειρά. Κική μου δουλεύω για ‘σένα, ξέρω πόσο θα εκτιμούσες μια τέτοια χειρονομία. Δεν έχει πεταμένα πράγματα, άτσαλα βαλμένα οπότε είναι οργανωτικός άνθρωπος που τον ενδιαφέρει η εικόνα ακόμα και αν λόγω του όγκου δεν μπορεί να τα καταφέρει όπως θα έπρεπε ή θα ήθελε.

Πολλαπλασιασμός

Έχει τουλάχιστον δυο συσκευασίες από το κάθε τρόφιμο. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι προετοιμάζεται και για κάποια φυσική καταστροφή και γιατί όχι άλλωστε με όσα έχουνε δει τα μάτια μας θα τολμήσω να πω εγώ. Με μια πιο καθαρή ματιά ίσως απλά επιβεβαιώνει την αίσθηση του άγχους που μου έβγαλε ότι διαθέτει όταν το άνοιξα. Μην τελείωσε κάτι, μήπως δεν έχουμε, μήπως χρειαστεί ή απλά μιλάμε για κάποια που έχει την υπερβολή μέσα της και της αρέσει να καταναλώνει χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

Τα πράγματα όλα είναι πρώτης ποιότητας. Η καλύτερη φίρμα της αγοράς. Θα την χαρακτήριζα αρκετά ευκατάστατη εφόσον δεν κοιτάει τιμές και δεν την ενδιαφέρει να κάνει κάποια οικονομία από τα δεκάδες άλλα προϊόντα ίδιας χρήσης αλλά φθηνότερα. Πως είμαι εγώ; Καμία σχέση λοιπόν!

Χορηγός delicatessen

Ταυτόχρονα θα δεις και πολλά πράγματα δευτερεύουσας σημασίας που δεν τα συναντάς σε όλα τα ψυγεία. Βλέπε παστουρμά, σουτζούκι, τόνους από τυριά μετσοβόνε και σούξου μουξου μανταλάκια που δεν τα γνωρίζει η αφεντιά μου καν. Σε αυτή τη περίπτωση εκτός σπάταλη θα την έλεγες και κοινωνικό άτομο. Σε συνδυασμό με τα ποτά, θα μπορούσε να καλεί κόσμο σπίτι της και να οργανώνει το φαγητό ώστε να περιποιηθεί καταλλήλως τους καλεσμένους. Πιθανόν να πρόκειται για γενναιόδωρο άτομο που σκέφτεται όσους φιλοξενεί ή εκείνους που ζει μαζί τους. Δεν επιβεβαιώνω τίποτα, έχουμε προτεραιότητα στην περιποίηση.

Από την άλλη μεριά

Από την άλλη μεριά πέφτεις επάνω σε κάποια προϊόντα τα οποία έχουν ήδη λήξει, προφανώς δεν είναι πολλά αλλά είναι υπαρκτά. Όπως είναι φανερό είναι αρκετά αφηρημένη και πιθανόν απερίσκεπτη. Αλλοίμονο σε  εκείνον που θα τα δοκιμάσει, τουλάχιστον να μην είμαι εγώ!

Πιο βαθιά ξεπροβαίνουν μπολ με φαγητά προηγούμενων ημερών. Σε αυτή την περίπτωση βαριέται να μαγειρεύει. Αν βέβαια το δούμε με μια πιο υπερβολική ματιά μιλάμε για ένα θρησκόληπτο άτομο το οποίο θεωρεί αμαρτία να πετάξει ακόμα και τις τρεις πατάτες που περίσσεψαν από το μεσημέρι.  (Το δυο, το δυο, το δυο)

Στο ψυγείο της Κικής θα βρεις πάντα γλυκό. Σε κάθε μορφή, από το περίπτερο, από το ζαχαροπλαστείο, από την ίδια, ότι τραβάει η ψυχή σου. Αν και στα μπολ της βρίσκεις πολλά φαγητά με λαχανικά, κυρίως στοιχειωμένα φασολάκια, με την μόνιμη ύπαρξη κάποιου γλυκού οδηγούμαι σε ένα συμπέρασμα. Είναι χαλαρός άνθρωπος που δίνει σημασία στο να απολαμβάνει εκείνα τα οποία της αρέσουν ανεξάρτητα από το πόσο υγιεινά είναι. Ενδίδει ρε παιδί μου στον πειρασμό ακόμα και αν αυτός μπορεί να την φέρει σε δύσκολη θέση.

Χτυπώντας τη πόρτα

Κοιτώντας στην πόρτα το ψυγείου βρίσκεις γάλα, αυγά, βούτυρα πάσης φύσεως, πράγμα που με οδηγεί να σκεφτώ ότι ίσως να είναι αρκετά αναποφάσιστη. Τι καλύτερο να πω όταν από ότι φαίνεται δεν μπορεί καν να καταλήξει στο πως θέλει να είναι η ίδια της η διατροφή;!

Αν προσπαθήσω να το αναλύσω λίγο περισσότερο, μερικά πράγματα μέσα στο ψυγείο θαρρείς και είναι κρυμμένα. Ίσως εξαιτίας του όγκου των πραγμάτων. Ίσως και σκόπιμα ώστε να μην τα πάρει κάποιος άλλος, πιθανόν γιατί τα θέλει να τα χρησιμοποιήσει την επόμενη. Το ότι μοιάζουν κρυμμένα δείχνει πως μιλάμε για κάποιο άτομο στο οποίο του αρέσουν τα μυστικά, ένα άτομο που δεν εμπιστεύεται εύκολα τον άλλον, κάποιον που φοβάται σε τελική ανάλυση να εκτεθεί. Εκτός βέβαια αν έχεις ένα τόσο κοφτερό μάτι και έχεις ανοίξει το ψυγείο της!

Νομίζω είδα αρκετά και όπως είναι αναμενόμενο αναγνωρίζω ορισμένα. Το πείραμα πέτυχε, το συμπέρασμα έχει βγει (ο ασθενής καλύτερα να μείνει στην άγνοια του). Τελικά, όντως είμαστε ότι τρώμε!


Τα παρελκόμενα

Αν πέτυχε και τελικά είμαστε ότι τρώμε, τότε μάλλον θα πρέπει να παραδεχτώ πως είμαι ένα τίποτα; κενό;
Πως περιγράφει κανείς το κενό όταν το ίδιο περιγράφει την ανυπαρξία των πάντων; Τελικά το ψυγείο της Κικής για εμένα είχε και φιλοσοφικές προεκτάσεις.

Κάπου εδώ να σημειώσω πως το κείμενο προστέθηκε με αφορμή τη λίστα για τα ψώνια του market . Ναι τη λίστα από τον πολυαγαπημένο της γιο. Οπότε αν θέλει κάποιον να κατηγορήσει που τόλμησα να ρίξω μια πιο προσεκτική ματιά, το νου σας. Εγώ θα σφυρίζω αδιάφορα ή στην χειρότερη θα έχω ήδη εξαφανιστεί.

Τέλος, προς αποφυγή παρεξηγήσεων να ενημερώσω πως την αγαπώ ακόμα και όταν δεν μου φαίνεται.

Και για να τελειώνουμε, αν θέλει μπορούμε να ανταλλάξουμε ψυγεία!

Και πριν τελειώσουμε, αν είμαστε ότι τρώμε πρόσεξε τι θα φας.

(Visited 115 times, 1 visits today)

11 Comments

 1. Anna Flo 22 Φεβρουαρίου 2021 at 11:27 πμ

  Καλημέρα σου
  χαχαχαα γεμάτο ψυγείο η πεθερά σου ε; Θυμάμαι των γονιών μου. Όταν ζούσαν, τους έλεγα πάντα ότι πρέπει να έχετε καλαθάκια μάρκετ δίπλα στην εξώπορτα, να μπαίνω να παίρνω ό,τι μου λείπει, γιατί να τρέχω μάρκετ; χαααα Οι δικοί μου γονείς δεν είχαν μόνο γεμάτο ψυγείο αλλά και το ντουλάπι τροφίμων ήταν γεμάτο με όλα εκείνα που δεν μπαίνουν στο ψυγείο. Δεν ξέρω την ηλικία της πεθεράς σου αλλά συνήθως αυτή η γενιά που στερήθηκε και λογω πολέμου και λόγω οικονομικής δυσκαμψίας πολλά, ψωνίζει αβέρτα. Επίσης το ψυγείο γεμάτο θα πω δείχνει και ανία. Δεν έχουμε τπτ άλλο να κάνουμε και τρώμε ή ψωνίζουμε υλικά για να φάμε. Επίσης να πω ότι τα πολλά ψώνια στο μυαλό της περασμένης γενιάς έδειχναν και δείχνουν ευμάρεια, έστω και ψεύτικη. Να βλέπει ο κόσμος γεμάτο καρότσι στο μάρκετ . Οι δικοί μου γονείς ντρέπονταν να πάρουν πχ 3 ντομάτες ή 4 πορτοκάλια γιατί τόσα θα έτρωγαν. Οπότε πέταγαν πολλά γιατί χάλαγαν τα πράγματα. Πάντως να σου πω ότι είμαστε ό,τι τρώμε μάλλον είμαστε ό,τι ψωνίζουμε, το πιστεύω κι εγώ. Και δείχνει επίσης τι ”τσέπη” διαθέτουμε. Σωστά;
  Καλή εβδομάδα Νικολέτα μου

  Reply
  1. Νικολέτα Κριαρά Λάμπρου 23 Φεβρουαρίου 2021 at 1:48 πμ

   Υπολόγισε 65, οπότε όχι, δεν κουβαλάει τόσο δυνατούς λόγους για να έχει δικαιολογία!
   Κι εγώ την το λέω, κάθε φορά που θα έρχεται όταν ρωτάει αν θέλουμε κάτι να μην κάνει τον κόπο απλά να φέρει τα διπλά!χαχαχα
   Τουλάχιστον μέσα στον υπερκαταναλωτισμό της οφείλω να ομολογήσω πως τρώνε ακόμα και μια πατάτα που θα περισσέψει, το σωστό να λέγεται!

   Ότι ψωνίζουμε, ναι! Πολύ σωστά!
   Τώρα πέρα από το χιούμορ αν το δεις καθαρά ορθολογικά, πραγματικά κάποια συμπεράσματα όντως μπορείς να τα βγάλεις!
   Τα ντουλάπια δεν κατάφερα να τα κοιτάξω, μια φορά που πήγα να βάλω μέσα ένα τσάι, μου ήρθαν όλα καπέλο! 😀

   Εννοείτε πως δείχνει και την τσέπη, γι αυτό το δικό μου μάλλον είναι άδειο!

   Καλή εβδομάδα να έχουμε Άννα μου, σε φιλώ!

   Reply
 2. ainafets 22 Φεβρουαρίου 2021 at 2:13 μμ

  Χι χι χι! 😉
  Λοιπόν καταγράφω τι έχει σήμερα Δευτέρα το ψυγείο μου:
  Βούτυρο αγελαδινό βιο για το πρωινό μου που είναι ψωμάκι ολικής ( που βγάζω όσο χρειάζομαι από την κατάψυξη) με μέλι + κανέλα που είναι φυσικά εκτός ψ. Γάλα αμυγδάλου. Φέτα μες στο νερό (για να μην είναι αλμυρή). Ελιές. Μαγιονέζα vegan. Τυρί κατσικίσιο. Αγγουριά & μανταρίνια.
  Και οι γονείς μου, είχαν ένα ψυγείο σκοτεινό, “σκοτεινό” γιατί ήταν τόσο γεμάτο που δεν μπορούσε να το φωτίσει το λαμπάκι!
  Και πιστεύω πως δεν είμαστε ότι τρώμε, αλλά “τρώμε” αυτό που είμαστε! 😛

  ΑΦιλάκια χορτάτα γιατί μόλις έφαγα μακαρόνια με μπρόκολο + μπόλικο σκορδάκι! <3

  ΥΓ: Κρέας έχω να φάω πολλά πολλά χρόνια! 🙂

  Reply
  1. Νικολέτα Κριαρά Λάμπρου 23 Φεβρουαρίου 2021 at 1:43 πμ

   Και τι θα φας την τσικνοπέμπτη μάτια μου;;;! 😀
   Είσαι πολύ του βιολογικού βλέπω του λόγου σου, καμιά τρελή μάγισσα που κάνει γιόγκα στο τέλος θα μας βγεις !!

   Σε φιλώ γλυκά!

   Reply
   1. ainafets 23 Φεβρουαρίου 2021 at 11:46 πμ

    Γιόγκα κάνω 37 χρόνια και όπως όλες οι “καλές” μαγισσούλες είμαι εντελώς τρελαμένη!
    Το πιο κοντινό μου μάρκετ είναι bio με τιμές καλές και δεν έχει ποτέ ουρά! 😉

    ΑΦιλάκια με τις γλυκές και ηλιόλουστες καλημέρες!

    Reply
 3. Marina Tsardakli 22 Φεβρουαρίου 2021 at 8:29 μμ

  Επική ανάρτηση. Σαφέστατα αποκαλυπτική … για την πεθερά.
  Κοίταξε Νικολέτα μου, δεν ξέρω αν είμαστε ότι τρώμε. Το θεωρώ κάπως αγχωτικό.
  Είμαι του τακτοποιημένου ψυγείου, της αναγκαιότητας και λόγω του ότι η μαμά μου ανήκει σε ευπαθή ομάδα και δε θέλω να πηγαίνω συνέχεια σούπερ μάρκετ, πλέον εντός πανδημίας, για ότι ξέρω πως θα ξοδευτεί γρήγορα, παίρνω δυο συσκευασίες.
  Αλλά δε μου αρέσει να πηγαίνουν πράγματα χαμένα, οπότε είμαι προσεχτική στις ποσότητες μου.
  Δεν έχω σκεφτεί ποτέ φιλοσοφικά το ψυγείο μου. Θα το κάνω κάποια στιγμή.
  Στέλνω φιλί για καλή βδομάδα!

  Reply
  1. Νικολέτα Κριαρά Λάμπρου 23 Φεβρουαρίου 2021 at 1:42 πμ

   Ναι, εκείνη μόνο ελπίζω να μη το μάθει πως αντί να βάλω νερό έψαχνα φως στο τούνελ!
   Ότι τρώμε, δεν ξέρω αν είναι αυτό ακριβώς αλλά πέρα από το χιομοριστικό στοιχείο
   αν δεις τον τρόπο που καταναλώνει και συμπεριφέρεται κάποιος που το βλέπει μπορεί από ότι φαίνεται να εξάγει κάποια ασφαλή αποτελέσματα.
   Ορίστε, κι εγώ όταν γνώρισα τον tommy είχε σαπισμένα ταπεράκια παντού. Ε αγαπάει τις σαβούρες, γιατί να το κρύψουμε άλλωστε;!

   Λοιπόν, κοίτα να το κάνεις και να γράψεις, αλήθεια πιστεύω πως θα είναι μεγαλύτερη απόλαυση από αυτό που φαντάζεσαι με το χιούμορ που διαθέτεις!
   Δες το σαν πρό(σ)κληση <3

   Καλή εβδομάδα Μαρινάκι!!!

   Reply
 4. Αριστέα 28 Φεβρουαρίου 2021 at 6:06 μμ

  Δεν γινόταν να μην κάνω στάση σε μια ανάρτηση που έχει θέμα τη διατροφή!
  Το θέμα σου έχεις δύο παρακλάδια: το πόσο γεμάτο και με τι είναι το ψυγείο από τη μια και το πόσο τακτοποιημένο είναι από την άλλη. Και τα δυο μπορούν να μαρτυρήσουν πολλά. Ωραίο θέμα για να προβληματιστούν όσοι δεν το έχουν σκεφτεί ποτέ! ☺

  Στο δικό μου πάντα θα βρεις γυάλινα μπουκάλια με νερό- ποτέ πλαστικό, αφού έχουμε
  φίλτρο στη βρύση. Κοντεύω χρόνο που έκοψα το κρέας, ακολουθώντας τα χνάρια της
  μαγισσούλας (έκοψα και τον καφέ btw κι αυτόν κοντά στο χρόνο!), οπότε δεν θα βρεις κρέας,
  και ποτέ μα ποτέ αλλαντικά!
  Θα έχω μόνο τυρί μοτσαρέλα, λαχανικά, ανάλογα την εποχή, πάντα τοματίνια (αντί για
  άλλο σνακ) και πάντα μα πάντα …κρασί! Δεν παίζει να λείπει το αγιασμένο νέκταρ!

  Πιστεύω πάντως ότι η διατροφή και η υγεία μας ξεκινάει από το καρότσι μας στο σούπερ μάρκετ.
  Δες τι έχεις βάλει μέσα κάθε φορά. Από κει ξεκινά η υγεία σου. Αν δεν έχεις στο σπίτι
  ανθυγιεινά τρόφιμα/προϊόντα, δεν θα τα φας κιόλας!
  Όταν αποφάσισα να αλλάξω τη διατροφή μου εντελώς, ξεκίνησα από τα ψώνια μου. Είναι το πρώτο και μεγαλύτερο βήμα που έχει να κάνει κανείς. Ο καταναλωτισμός που επικρατεί κάνει ζημιά μεγάλη και σε αυτό το κομμάτι. Το έχω δει και εγώ σε οικεία ψυγεία: “αχ να δοκιμάσω και αυτό, αχ μπορεί να μου χρειαστεί το άλλο… ”
  Νομίζω ότι έχουμε μεγάλο κενό στην διατροφική παιδεία. Δεν διδασκόμαστε από μικροί το μέτρο. και είναι κρίμα, γιατί έτσι διαιωνίζουμε προβληματικές καταστάσεις!

  Πολλά φιλιά Νικολέτα μου!

  Reply
  1. Νικολέτα Κριαρά Λάμπρου 1 Μαρτίου 2021 at 11:35 μμ

   Εντάξει, σε φαντάζομαι μπροστά από το ψυγείο της πεθεράς μου, μόνο αυτό σου λέω!!!

   Συμφωνώ απόλυτα πως το πρόβλημα ξεκινάει από το καρότσι, αν καταφέρεις και μαζευτείς ή σκεφτείς λίγο πιο καλά για εσένα νομίζω τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά!
   Γενικά το θέμα της διατροφής είναι τεράστιο, άμεσα συνδεδεμένο με την ψυχολογία μας κατ’ εμέ.
   Ορίστε εσένα πρέπει να φέρω, να ρίξεις μια ματιά και να με βάλεις στη θέση μου χωρίς περιστροφές 😀

   Προσπαθώ με νύχια και με δόντια να μάθω στον μικρό κάτι καλύτερο από αυτό το κενό που έχω εγώ στο κεφάλι μου και ειλικρινά είναι εξαιρετικά δύσκολο όμως πιστεύω αξίζει σε κάθε περίπτωση!

   Σε ευχαριστώ Αριστέα μου για το σχόλιο και για την επίσκεψη, πάντα μου δημιουργείς χαμόγελο <3

   Reply
 5. ΣΜΑΡΑΓΔΕΝΙΑ ΡΟΥΛΑ 28 Φεβρουαρίου 2021 at 11:18 μμ

  Μεγάλη κουβέντα Νικολέτα μου πως είμαστε ότι τρώμε… αυτό που κάνει η πεθερά σου, λέγεται σύνδρομο κατοχής που το έχω και εγώ χα..χα.. και είμαι πολύ μεγαλύτερη της.
  Ισως όχι σε τόσο μεγάλη ποσότητα αλλά θέλω να έχω στου ντουλάπι μου ένα απόθεμα από καθε τρόφιμο πριν να μου τελειώσει …οι κόρες μου μου λένε αυτό δεν είναι ντουλάπι μάνα είναι σούπερ…χα χα ..όμως καθε φορά που έχουν έλειψη από κάτι έρχονται στο σπίτι μου και το βρίσκουν και είναι χαρά μου που μπορώ ακόμα να συνεισφέρω έστω και ΜΕ ενα κουτιά γάλα όταν το χρειάζονται και δεν υπάρχει τρόπος εκείνη την στιγμή να πάνε να το αγοράσουν χα..χα …και δεν νομίζω ότι μπορώ να το αποβάλω αυτό…
  Παλιά που υπήρχαν τα χρήματα στις καλές εποχές ,χι..χι.. ψωνίζαμε τρόφιμα για όλο τον μήνα.. τωρα έχουμε φτάσει στα ψώνια της εβδομάδας, και πολύ μας είναι!!
  Οσο για τι τρώμε; την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή των λαχανικών ,των οσπρίων και του λίγου κρέατος!! είμαστε καλά γιατρέ μου;χα..χα..
  Να είσαι καλά να κάνεις ότι αγαπάς καλή εβδομάδα Νικολέτα μου!

  Reply
  1. Νικολέτα Κριαρά Λάμπρου 1 Μαρτίου 2021 at 11:28 μμ

   Κι εγώ μη νομίζεις, όταν έμενα κοντά της μάζευα προμήθειες γιατί αν κρίνεις και από το άδειο μου ψυγείο δεν με λες και τον πιο τυπικό άνθρωπο που θα κάνει καν τα ψώνια της ημέρας. Ευτυχώς με τα χρόνια ο σύζυγος το κατάλαβε αυτό και κάνει ο ίδιο τα ψώνια και ξέγνοιασε κι εμένα το κεφάλι μου!

   Είσαστε σε καλό δρόμο, οτιδήποτε τριπλό στείλτο σε εμάς, δεχόμαστε 😀

   Καλή εβδομάδα Σμαραγδάκι μου !!

   Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *