Εργασία και χαρά #νοτ vol.1

Εργασία και χαρά γίνεται;

Έχοντας περάσει απίστευτες ώρες στον εργασιακό χώρο και νιώθοντας συνεχώς απειλούμενος από το σαρκοβόρο τέρας της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας παρατήρησα πως περιβάλλομαι από ζώα από πολύ ενδιαφέρουσες προσωπικότητες ανθρώπων.
Έτσι λοιπόν αποφάσισα να τους κατατάξω σε κατηγορίες!

(Το κείμενο είναι υπερβολικά -μεγαλειώδης- μεγάλο
και θα δημοσιευτεί σε δύο μέρη)

i. Ο ταρίφας 

Συνήθως για κακή σου τύχη είναι ο άνθρωπος του διπλανού γραφείου. Για ανεξήγητο λόγο νομίζει ότι είσαι δεκάχρονο παιδάκι και θα σε συναρπάσει με τις ψευτιές που θα αραδιάσει. Σύμφωνα με το φτωχό του μυαλό είναι σε αυτή τη θέση υποτακτικού γιατί τον έχουν φάει τα κυκλώματα και οι ρουφιάνοι και δεν τον άφησαν να είναι σήμερα αφεντικό. Κατά πάσα πιθανότητα είναι χωρισμένος γιατί κανένα άτομο δεν θα μπορούσε να ζήσει
στον ίδιο χώρο μαζί του από επιλογή, αλλά δεν λέει να το καταλάβει. Τις 8 από τις 5 εργάσιμες μέρες της εβδομάδας έρχεται στη δουλεία (σωστός ο τόνος) μετά από ξενύχτι, πιόμα και συνήθως και αχαλίνωτο sex. Βέβαια ποτέ δεν έχει σημάδια κόπωσης ή hangover αλλά ας μην είμαστε κακοπροαίρετοι μπορεί να είναι ο κόμης ο Δράκουλας.

Τρόπος αντιμετώπισης : Μόλις ανοίξει το στόμα του και πάει να σου πει τη δεύτερη ιστορία του (την πρώτη αναγκαστικά θα την φας χωρίς να το καταλάβεις) τον διακόπτεις και του αμολάς μια ιστορία που έχεις δει σε ταινία, διαβάσει σε νουβέλα ή ακόμα και σε καρτούν και τον αφήνεις να πνιγεί στα σάλια του. Το πιθανότερο είναι να καταλάβει ότι τον πήρες χαμπάρι και ότι δεν έχει καμία τύχη στο να σε εντυπωσιάσει. Το δεύτερο πιθανό σενάριο είναι, να είναι και υπερβολικά πανίβλακας και να νομίζει ότι είναι αλήθεια ότι ιστορία του αράδιασες και να μη σε πλησιάζει μην τον επισκιάσεις με την τελειότητα σου!

ii. Το αφεντικό 


Εδώ δεν αναφερόμαστε στα πραγματικά αφεντικά της επιχείρησης αλλά στον απολίτιστο συνάδελφο που νομίζει ότι κάνει κουμάντο στον τομέα σου ή σε κάποιο τυχαίο δωμάτιο της εταιρίας. Είναι σίγουρα γλοιώδης και κυκλοφορεί καθημερινά με το κουστούμι του γάμου γιατί ουσιαστικά δεν έχει να φορέσει δεύτερο, αλλά πρέπει να κάνει εντύπωση. Η γυναίκα του δεν ξέρει πραγματικά τι ρόλο βαράει στη δουλειά αλλά μάλλον ούτε ο ίδιος.
Θα σου κάνει άκυρη παρατήρηση για τη δουλειά σου και θα σου ζητήσει να ρουφιανέψεις κάποιον μιας και έχει πραγματικά μπει στο πετσί του ρόλου του!

Τρόπος αντιμετώπισης : Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης για να γλυτώσεις από τον τυπά είναι να τον γράφεις τόσο πολύ εκεί που φαντάζεσαι (για τις γυναίκες στις παλιές τους γόβες) ώστε στο τέλος να νομίζει ότι στο χώρο δεν πλανιέται ούτε η αύρα σου!

iii. Ο μπίχλας

Εδώ δεν υπάρχει μεταφορά. Ο τύπος είναι ακριβώς ότι λέει ο τίτλος και ζέχνει από μακρυά. Φοράει τα ίδια ρούχα τουλάχιστον ένα μήνα και ευκολότερα τον περνάς για άστεγο παρά για συνάδελφο. Όταν έχετε κάποιο σημαντικό meeting φοράει «τα καλά του» που μάλλον σημαίνει ότι φοράει καθαρό εσώρουχο γιατί εσύ δεν καταλαβαίνεις καμία διαφορά.


Τρόπος αντιμετώπισης : Rexona.


iv. Ο συνδικαλιστής


Είναι το sequel του κομματόσκυλου από τα φοιτητικά σου χρόνια. Μόλις τον συναντήσεις στη νέα σου εργασία, ζεις ένα deja vu και νιώθεις ότι δεν έχει περάσει ούτε ώρα από την τελευταία συνέλευση του Τ.Ε.Ι. που του έσπασες τα δόντια. Θα έρθει να σε προϋπαντήσει και θα προσφερθεί να σου κάνει ξενάγηση στο χώρο εργασίας, να σου δείξει «τις καβάτζες», χωρίς να συνειδητοποιεί βέβαια ότι οι «καβάτζες» του είναι τόσο για… φτύσιμο
που διατρέχεις συνεχόμενη απειλή απόλυσης πριν το πάρεις χαμπάρι.


Τρόπος αντιμετώπισης : Ένα καλό κόλπο για να τον αποφύγεις είναι να του πεις ότι υποστηρίζεις άλλο κόμμα από αυτό που υποστηρίζει εκείνος. Στην αρχή θα προσπαθήσει να σε προσηλυτίσει και θα σου κάνει άπειρο κήρυγμα για το πόσο καλύτερος είναι ο δικός του εργατοπατέρας από το δικό σου, αλλά εσύ μη μασάς ΒΡΑΧΟΣ, στο τέλος θα καταλάβει ότι δεν έχει καμία ελπίδα μαζί σου και θα σε σιχαθεί τόσο πολύ επειδή «είσαι με το κεφάλαιο» που δεν θα σε ξανακοιτάξει καν.


v. Ο προϊστάμενος 


Όπως λέει και ο τίτλος ο άνθρωπος που κάνει κουμάντο στην επαγγελματική σου ζωή. Δεν πα να είσαι και πυρηνικός φυσικός ή ακόμα και ο ίδιος ο Αλβέρτος ο Αϊνστάιν, για τον προϊστάμενο θα είσαι πάντα το παιδί για όλες τις δουλειές. Θα βγάζεις τις φωτοτυπίες, θα κάνεις δακτυλογράφηση και μόνο που δεν θα σε παίζει στα γόνατα του πριν νιώσεις Βουγιουκλάκη στη μοντέρνα σταχτοπούτα. Όταν βέβαια παρουσιάζεται το πραγματικό αφεντικό στο χώρο βάζει την ψευτομαγκιά στον πρωκτό του και γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες.. εσύ. (tip εδώ : μη χαρείς πολύ γιατί το αφεντικό θα φύγει).


Τρόπος αντιμετώπισης : Δεν υπάρχει.


vi. Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ


Είναι ο από πάνω που όλοι ο κοινοί θνητοί θα ήθελαν να έχουν. Ο Μουρίνιο των επιχειρήσεων και των ιδιωτικών υπαλλήλων. Ηγείται της ομάδας και ξέρει πως να παίρνει το μέγιστο από τον κάθε υφιστάμενο και για να καταλάβεις ότι κάνει κουμάντο κάπου πρέπει να δεις την υπογραφή του σε κάποιο χαρτί. Ακόμα και ο μεγάλος τον εμπιστεύεται και τον συμβουλεύεται μιας και έχει τον σεβασμό όλων. Το μόνο αρνητικό σε αυτή την κατηγορία είναι, ότι είναι σπανιότερη και από καύσωνα στην Ανταρκτική.


Τρόπος αντιμετώπισης : Δεν υπάρχει λόγος να τον αποφύγεις.


vii. Ο γυμνοσάλιαγκας 

Είναι ο αρχιρουφιάνος του αφεντικού ή του ακριβώς από κάτω. Το μοναδικό του καθήκον είναι να δίνει κόσμο ασυστόλως και να φέρνει την ανακατωσούρα παντού. Από όπου περάσει το καταλαβαίνεις μιας και έχει αφήσει τη βλέννα πίσω του, όπου βλέννα βάλε πεταγμένες φλέβες σε μέτωπο και λαιμό.


Τρόπος αντιμετώπισης : Με κάποιο τρόπο τον παγιδεύεις και ρουφιανεύει ένα βύσμα που για κάποιο λόγο δεν το γνωρίζει. Οι ώρες του μετά από αυτό είναι μετρημένες μιας και ο μοναδικός σκοπός της ύπαρξης του δεν είναι αρκετός για να τον κρατήσει εκεί, «Ρουφιάνοι υπάρχουν πολλοί».


viii. Ο ρομαντικός
και παραδοσιακός ρουφιάνος


Συχνά μπερδεύεται με τον γυμνοσάλιαγκα αλλά καμία σχέση, το τυπάκι είναι ρουφιάνος από τη φύση του. Δεν δίνει κάποιον στο αφεντικό ή στον προϊστάμενο για να επωφεληθεί και «να πάει μπροστά», το κάνει απλά γιατί η ρουφιανιά κυλάει στο αίμα του. Μπορεί να δώσει τους πάντες σε όλους έτσι απλά για το feeling.


Τρόπος αντιμετώπισης : Μόνο αν τον σκοτώσεις στον ύπνο του γλυτώνεις.


ix. Η σκύλα 


Παντού υπάρχει και μία (όπως και η επόμενη κατηγορία). Η γυναίκα αυτή είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή αλλά δεν βρίσκεται εκεί μόνο για την εμφάνιση της. Δεν κάνει τα πάντα για να φτάσει ψηλά αλλά αν χρειαστεί δεν θα διστάσει να κάνει τα πάντα για να φτάσει εκεί που επιθυμεί. Και αυτό, δεν είναι πουθενά πιο κάτω από την κορυφή. Φίλε λίγουρα μην κάνεις κάνα αστείο και την ερωτευτείς ή πας να της κάνει πέσιμο. Επιχειρώντας το, απλά θα γίνεις άλλο ένα χαλί στο δρόμο προς τη δόξα της.


Τρόπος αντιμετώπισης : Απλά μη σταθείς στο διάβα της.


x. Η γλάστρα


Ναι υπάρχει και αυτή παντού. Βέβαια αντίθετα με την προηγούμενη κατηγορία η συγκεκριμένη είναι άξια χλευασμού μέχρι κι από το τελευταίο σκουλήκι του σύμπαντος. Ποτέ δεν ασχολείται με οποιαδήποτε εργασία στο χώρο της δουλειάς, είτε γιατί λιμάρει τα νύχια της είτε γιατί μιλάει στο τηλέφωνο. Αν κάνεις το λάθος και τη ρωτήσεις κάτι για τη δουλειά θα σε κοιτάει με το βλέμμα της αγελάδας και θα σου δώσει και παρόμοια
απάντηση. (κάτι σε μμμμμμμμμ?). Είναι στην καρέκλα της γιατί αυτή κάνει ότι περνάει από το στόμα της, και μάλιστα στο αφεντικό. Το ξέρουν όλοι και για αυτό δεν πρόκειται ποτέ να της κάνουν παρατήρηση.


Τρόπος αντιμετώπισης : Ευκολάκι. Δεν της μιλάς και εκεί τελειώνουν όλα. Ο ρόλος της στο χώρο είναι ισάξιος με της κορνίζας, απλή διακόσμηση.


xi. Ο ευθυνόφοβος του κερατά 


Ο άνθρωπος είναι στη θέση του με βύσμα. Αν και έχει θέση ευθύνης (και κατά πάσα πιθανότητα μεγάλης) δεν παίρνει πρωτοβουλία ούτε για να πάει για κατούρημα. Όταν υπάρχει δουλειά αυξημένης δυσκολίας κοιτάει πως θα ανακατέψει όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα για να έχει επιλογές για το που θα φορτώσει ενδεχόμενη μαλακία του. Βέβαια αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα γίνει μαλακία που δε μπορεί να φορτώσει πουθενά και τότε θα την πληρώσει το βύσμα του.


Τρόπος αντιμετώπισης : Ζήτα μετάθεση σε άλλο τμήμα, αν μπορείς και σε άλλο πλανήτη.Διάβασε τη συνέχεια στο Εργασία και χαρά, πατώντας εδώ.

Επίσης,

Αν θες να αντλήσεις λίγη ακόμη από τη σοφία μου,
μπορείς να με ακολουθήσεις εδώ.

(Visited 109 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Pingback: Εργασία και χαρά #νοτ vol.2 - mindslab.gr

  2. Pingback: Λογιστής κάθε τάξης | Μάθε ποιος είσαι - mindslab.gr

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *