Φανατισμός

Από αρχαιοτάτων χρόνων πολλά δεινά έχουν μαστίσει την ανθρωπότητα. Την πλειονότητα των κακών αυτών την έχουν προκαλέσει οι άνθρωποι στους εαυτούς τους. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την άπειρη ηλιθιότητα που δέρνει το ανθρώπινο είδος. Η ηλιθιότητα αυτή λοιπόν οδηγεί στην προβατοποίηση και το επόμενο είναι ο φανατισμός με κάθε τι που μπορεί κάποιος να εμφυσήσει στους πιστούς του ακόλουθους. Ο φανατισμός είναι η κύρια αιτία πίσω από οποιονδήποτε πόλεμο, την κυριότερη κατάρα που ο άνθρωπος φέρνει στην πόρτα του.

Σήμερα θα αναλύσουμε μερικά είδη φανατισμού και θα προσφέρουμε ευφάνταστες λύσεις όπως σε κάθε μας συνάντηση.

Οπαδικός φανατισμός

Χουλιγκάνια, ανεγκέφαλοι πρεζάκιδες, πληρωμένοι στρατοί κλπ κοσμητικά που έχουν κολλήσει σε αυτούς που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Δε θα διαφωνήσω σε καμία περίπτωση ότι η αγάπη για μία ομάδα μπορεί να είναι παθολογική ανεξαρτήτου χρώματος φανέλας (άλλωστε ο Τζιμάκος τα είχε πει από παλιά) καθώς κι εγώ αγαπώ τη δική μου ομάδα. Αλλά από το να υποστηρίζεις μία ομάδα είτε από το γήπεδο είτε από τον καναπέ σου μέχρι το να παίζεις κλωτσομπουνίδια με τους απέναντι λοβοτομημένους (αντίπαλους οπαδούς ή ματατζήδες) έχει μια χαώδη διαφορά. Ο αθλητισμός από την αρχαία Ελλάδα είχε σαν σκοπό να φέρνει τους ανθρώπους κοντά δυστυχώς υπάρχουν και οι μπαμπουίνοι που μας χαλάνε το ρομαντισμό.

Πρέπουσα τιμωρία: Δέσιμο στον καναπέ και να παρακολουθήσει με σελοτέιπ στα μάτια τις νίκες του ορκισμένου εχθρού μέχρι και στο κυνήγι τυριού στην κατηφόρα!

Θρησκευτικός φανατισμός

Ίσως ο πιο διαχρονικός φανατισμός. Ανεξαρτήτου χρονολογίας, τοποθεσίας ή θρησκείας πάντα οι θρησκευτικοί ηγέτες είχαν τον τρόπο για να ελέγχουν τα ποιμνία τους. Τάζοντας κυρίως προνόμια στην μεταθανάτια ζωή, εκμεταλλευόμενοι το φόβο των πιστών για το μετά έχουν οδηγήσει τους ακόλουθους τους σε απίστευτες βαρβαρότητες ενάντια σε συνανθρώπους τους στο πέρασμα των αιώνων. Στις μέρες μας επίσης έχει εκτοξευτεί ο αθεϊστικός φανατισμός. Όλο και περισσότερος κόσμος δεν πιστεύει σε κάτι ανώτερο και το διατυμπανίζει όπως μπορεί και κυρίως ευχόμενος ψόφο και χολέρα σε αυτούς που έχουν αντίθετες απόψεις!

Για να μην παρεξηγηθώ δεν παίρνω καμία θέση αν κάποιος πρέπει να πιστεύει σε κάποιο Θεό ή όχι, απλά έχω τις ενστάσεις μου προς τον τρόπο διαχείρισης της ηγεσίας κάθε θρησκείας απέναντι στο λαό. Εξάλλου αν δεν κάνω λάθος οι περισσότερες αν όχι όλες οι θρησκείες την αγάπη και το σεβασμό προσπαθούν να διδάξουν κι αν κάποιος φανατίζεται με τα πιστεύω του μόνο καλό στη νομιμότητα, την υγεία και τα μυαλά τα δικά του και του περίγυρου του δεν κάνει!

Πρέπουσα τιμωρία: Στο σταυρό για να πάει να συναντήσει παρθένες και να στουμπώσει από το πολύ ρύζι.

Τοπικιστικός φανατισμός

Ίσως ο ηλιθιότερος φανατισμός όλων. Τον ψηφίζω ως τον πιο αποτυχημένο φανατισμό γιατί απλά δεν είναι στην επιλογή σου το που θα γεννηθείς. Θα μπορούσε να είναι στον ίδιο κουβά περιττωμάτων με τον ρατσισμό αλλά δεν είναι σωστό να βάζουμε μαζί τα απλά χάπατα με τους δολοφόνους. Ο τοπικιστικός φανατισμός λοιπόν συναντιέται παντού και γίνεται ακόμα εντονότερος όταν βρίσκονται απέναντι γειτονικές περιοχές. Άρρεν συνάπτει σχέση με κοπέλα από γειτονική περιοχή. ΠΩΩΩΩ τι λες ρε μεγ;ale βρήκες γκόμενα από τη Νίκαια; Δείξε τους πως σεξάρει ο Κορυδαλλός!!! Ατάκα την οποία με τα αυτάκια μου έχω ακούσει παραπάνω από μία φορά, για διαφορετικές περιοχές βέβαια και μας δείχνει με τον πλέον απλό και εξόφθαλμο τρόπο ότι μερικοί βάζουν υψηλότερα το “κύρος” της περιοχής που έτυχε να ζουν από την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Φυσικά σε νοητικό επίπεδο συγκρίνονται και με σαλιγκάρια αφού ούτε που καταλαβαίνουν το σεξιστικό περιεχόμενο της πρότασης τους.

Πρέπουσα τιμωρία: Στον αντίστοιχο Καιάδα της εκάστοτε περιοχής!

Κομματικός φανατισμός

Εδώ ψοφάω από τα γέλια. Είναι αστείο κάποιος να φανατίζεται με τα πολιτικά κόμματα, πόσο μάλλον στην Ελλαδάρα μας. Αχ με τον Αντρέα φάγαμε ψωμάκι. Σαν το γέρο τον Καραμανλή δε θα ξαναδούμε αρχηγό. Ένας Παπαδόπουλος θα μας σώσει, αυτοί τουλάχιστον έκαναν έργα. Για να δούμε άσπρη μέρα πρέπει να πάρουμε τα όπλα. Ας βρεθεί κάποιος να μου πει ότι δεν έχει ακούσει έστω μία από τις παραπάνω προτάσεις. Άπειροι νοσταλγοί του παλιού ΠΑ.ΣΟ.Κ., της παλιάς Ν.Δ., της Χούντας και φυσικά του παράνομου Κ.Κ.Ε. (γιατί η αριστερά είναι σαν το τσάι, καλή είναι μόνο του βουνού ΜΠΟΥΑΧΑΧΑΧΑΧΑ) που ποτίζουν τα μυαλά των νεότερων με τα βοθρόλογα τους. Αδυνατούν να καταλάβουν ότι εδώ που ζούμε όποιος κι αν πάρει την καρέκλα τα ίδια σκατά θα κάνει.

Αδυνατούν να καταλάβουν ότι οι ήρωες τους ήταν που μας οδήγησαν στην τραγικότατη κατάσταση του σήμερα. Κυριότερο αδυνατούν να καταλάβουν ότι οι διάδοχοι των ηρώων τους ακολουθούν την ίδια γραμμή και δεν θα δούμε ποτέ άσπρη μέρα! Δεν ξέρω τι πρέπει να ψηφίσουμε για να πάμε μπροστά σαν κράτος αφού τα λευκά, τα άκυρα και η αποχή δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα εκτός κι αν πραγματικά δεν μπορούμε να πάμε μπροστά σαν λαός!

Πρέπουσα τιμωρία: Εξωτικές διακοπές για παρτάρισμα και κοκτεϊλάρες στη Μακρόνησο. Εναλλακτικά δεμένος και αναγκαστική παρακολούθηση με dolby surround όλων των ομιλιών του Βελόπουλου (όλων όμως συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών με τις επιστολές του Ιησού).

Μουσικός φανατισμός

Νομίζω ότι απαντάτε μόνο σε νεαρότερες ηλικίες. Θυμάμαι από τα μικράτα μου να μαχόμαστε για το πιο μουσικό είδος είναι ανώτερο. Στο ροκ πρέπει να ξέρουν να παίζουν μουσική ρε, είναι καλλιτέχνες. Ποιοι αυτοί οι μόγγολοι που ουρλιάζουν;;; Άκου το στίχο της ραπ για να καταλάβεις και λίγο από ποίηση. Άσε ρε επαναστάτες αφού όλοι γουσταρίζεται ΛΕ.ΠΑ. και όλα τα μωρά στην πίστα κατά βάθος! Και μετά σπρωξίδια και κλωτσοπατινάδες μέχρι να μην μπορείς να αρθρώσεις ούτε λα μινόρε! Φιλίες χάλασαν και χτίστηκαν κάτω από τους ήχους ενός σόλο του Mallmsteen, μιας ρίμας του Eminem ή του Μεντζέλου, ενός βίντεοκλιπ της Μπρίτνεϋ ή στα πρώτα τραπέζια ενός τελειωμένου μπουζουξίδικου! Τώρα αν περάσουν τα χρόνια και ακόμα ο φανατισμός επιμένει το αστείο και ρομαντικό της φάσης πάει περίπατο και μένει μόνο ένα κολλημένο μυαλό με μηδαμινές πιθανότητες σωτηρίας και πολύ πιθανή άσχημη κατάληξη.

Πρέπουσα τιμωρία: Αναγκαστική παρουσία σε όλα τα μουσικά events για ένα χρόνο μέχρι να καταλάβει ότι όλα τα είδη μουσικής είναι τέχνη. Extra βασανιστήριο παρουσίαση σε όλα μόνο από Θέμη Γεωργαντά!

Ιατρικός φανατισμός

Last but not least. Μεγάλο χιτ τα τελευταία χρόνια. Όλοι έχουν μάθει απέξω την ιατρική επιστήμη από τα ιντερνέτια και δεν πα να σπούδαζαν 30 χρόνια για τα πτυχία τους οι γιατροί!!! Σιγά μην κάνω στο παιδί μου εμβόλιο επειδή το λέει ο παιδίατρος, αφού το Μαράκι στο mamades_stin_pira.gr λέει ότι το μόνο που θα σώσει το παιδί από την ηπατίτιδα είναι να τρώει ξεσπροριασμένο αγγούρι σε συνδυασμό με βραστό σκουμπρί νότιου Ινδικού ωκεανού και σως από γένια φώκιας και πουρέ αβοκάντο με φυλλαράκι βασιλικού στην κορυφή. Τι όχι; Αφού μου είπαν ότι είναι σιγουράκι το διάβασε σε ένα γκρουπ στο φεισμπούκι!

Δυστυχώς πλέον το να ακούμε κάθε κατακαημένο στο διαδίκτυο και όχι το γιατρό μας έχει καταντήσει μάστιγα! Δεν είναι αστείο και είναι πολύ πιο επικίνδυνο από αυτό που μπορούμε να φανταστούμε. Δε θέλω να το σκέφτομαι αλλά αν το δει κάποιος ρεαλιστικά οδεύουμε ξανά στην εποχή των μαγισσών, των ξεματιάστρων και της προσευχής για την καταπολέμηση ασθενειών, μόνο που τώρα δε ζούμε στο μεσαίωνα θα το έχουμε διασταυρώσει και στο ιντερνετ πρώτα!

Πρέπουσα τιμωρία: Στην πυρά!!!

Μόνο αν είσαι ζεν, ανοιχτόμυαλος, διαλλακτικός και ακούς τα κατάλληλα άτομα για το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις μπορείς να πας μπροστά. Ο φανατισμός τα βλέπετε που οδηγεί!

υ . γ .
Ο μόνος λόγος φανατισμού, έχει ονοματεπώνυμο.
Tommy Stark

(Visited 121 times, 1 visits today)

7 Comments

 1. ainafets 11 Μαρτίου 2021 at 5:47 μμ

  Έχεις αναρωτηθεί Tommy, από που ξεκινά ο κάθε είδους φανατισμός;
  Μήπως από κολλημένες ιδέες του εγκεφάλου, πως ο κάθε “οπαδός” κατέχει καλύτερα το εκάστοτε δικό Του θέμα;
  Μήπως γιατί το να παθιάζεσαι με οτιδήποτε δίνει νόημα στην ανούσια ζωή σου;
  Μήπως από παραφουσκωμένο εγώ, πως είσαι Ο, ο κύριος ξερόλας;
  Γράφω και αφήνω την διαίσθηση μου, να “φωτίσει” το τοπίο που ούτως ή άλλως συμφωνώ με την ανάλυση του Tommy για τους παθιασμένους οπαδούς για να καταλήξω πως ο φανατισμός είναι άχρηστος, ενώ το πάθος για ζωή, είναι ψυχική υγεία, έτσι και για το αμπελοφιλοσοφήσουμε!
  Α! και δεν μας λες Tommy, από πού κατάγεσαι και πια είναι η ομαδάρα σου, για να έχουμε διάλογο!!! 😉

  ΑΦιλάκια cool στα όρια της αδιαφορίας!

  Reply
  1. Tommy Stark 13 Μαρτίου 2021 at 12:43 πμ

   Δεν αραδιάζω γραμμές έτσι, φυσικά και το έχω φιλοσοφήσει (γελάν κι οι πέτρες).
   Συμφωνώ ότι ο οποιοσδήποτε φανατισμός μόνο με κόλλημα και κόμπλεξ μπορεί να συσχετίζεται. Επίσης νομίζω ότι η ανάγκη του κάθε ανθρώπου να ανήκει σε μία ομάδα-κλίκα (πιθανότατα το ένστικτο της αυτοσυντήρησης) οδηγεί σε αυτές τις συμπεριφορές!
   Διάθεση για ζωή και χαμογελάμε!!!
   Από Ιωάννινα και Χίο κρατάει η σκούφια μου (βλάχος και κολλημένο νησιώτικο μυαλό, συνδυασμός που σκοτώνει).
   ΑΕΚΑΡΑ και τα μυαλά στο μπλέντερ!

   Φιλία και καλό σου βράδυ!

   Reply
 2. Anna 11 Μαρτίου 2021 at 8:24 μμ

  Θα συμφωνήσω σε όλα όσα λες. Και πλείστα παραδείγματα σε κάθε ενότητα φανατισμού που γράφεις. Παραδείγματα αληθινά και μέσα στο περιβάλλον μας.
  Βέβαια γέλασα με τις τιμωρίες σου, σε κάποιες συμφώνησα και προσυπογράφω.
  Το θέμα είναι Τόμμυ ότι οι φανατισμένοι δεν το βλέπουν ότι έχουν φανατιστεί καθόλου. Και κάθε προσπάθεια να μιλήσεις σε κατατάσσει στο περιθώριο και στη λιστα των νεκρών μυαλών.
  Ο καθείς ανάλογα με το μυαλό του πορεύεται
  Και την πληρώνουμε όλοι
  Καλησπέρα σου

  Reply
  1. Tommy Stark 13 Μαρτίου 2021 at 12:51 πμ

   Χαίρομαι που συμφωνούμε, περισσότερα υγιεί μυαλά στην πιάτσα!
   Σαφώς και τα παραδείγματα πολλά και ελπίζω να μην είναι πολύ μέσα στο περιβάλλον σου γιατί τελικά νομίζω ότι γίνονται τοξικά!
   Εγώ πιστεύω ότι ξέρουν ότι έχουν φανατιστεί (αν όχι όλοι, οι περισσότεροι) απλά έχουν τόσο σανό στο κεφάλι που πιστεύουν ότι αυτό είναι το σωστό και δε σηκώνουν κουβέντα. Για το περιθώριο εννοείτε!
   Ακριβώς και αν είσαι και παπάς με την αρίδα σου θα πας (τσιτάτο μου άρεσε).

   Καλά σου βράδυ!

   Reply
 3. ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΤΑΡΟΚΟΙΛΗΣ 12 Μαρτίου 2021 at 6:27 μμ

  Ακόμα μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση των κάθε είδους φανατισμών και νοσηρών καταστάσεων. Θα διαφωνήσω βέβαια με την αναφορά στα κόμματα μόνο ως προς το κομμάτι των ιδεολογιών, γιατί στα άλλα έχεις δίκιο.
  Δοσμένο με χιούμορ εξαιρετικό και σάτιρα επίσης που σε διακρίνει.
  Τόμμυ καλησπέρα φίλε μου. Να ελπίσουμε σε πιο κριτικά μυαλά να λέμε και προσεγγίσεις.

  Reply
  1. Tommy Stark 13 Μαρτίου 2021 at 12:56 πμ

   Δε μιλάω για θέμα ιδεολογίας σε καμία περίπτωση. Μιλάω καθαρά κομματικά το τι γίνεται. Η ιδεολογία πρέπει να υπάρχει ακόμα κι αν είναι ανάμεικτη από διάφορες κατευθύνσεις, έχει και έναν ρομαντισμό να έχεις τα ιδανικά σου!
   Χαίρομαι που σου άρεσε, τα κριτικά μυαλά αν γίνουν πολλά μπορεί και να δούμε άσπρη μέρα!

   Καλό σου βράδυ!

   Reply
 4. Pingback: Το τίμημα της υπεραξίας χωρίς πολλή αξία - mindslab.gr

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *