Λογιστής κάθε τάξης

Ως γνωστόν στις μέρες τις πανδημίας και στον απόηχο της οικονομικής κρίσης η βιομηχανία περνάει κι αυτή τις δυσκολίες της. Έτσι κι επειδή έχω και στόματα να θρέψω αναγκάστηκα κι εγώ να βρώ μία συμβατική δουλεία. Χρησιμοποιόντας λοιπόν τις γνώσεις μου και τα κονεδάκια που είχα από τις εποχές της δόξας ξεκίνησα δουλίτσα δίπλα σε έναν λογιστή.

Σίγουρα δεν ήταν αυτό που περίμενα. Η προηγούμενη επαφή που είχα με λογιστές και τους βοηθούς τους δεν μου είχε δώσει την εντύπωση ότι εκεί μέσα μπορεί και να πνίγονται στη δουλειά αλλά… Πραγματικά τα λογιστικά γραφεία είναι ένα είδος ιδιωτικού ΚΕΠ. Ο καθένας πιστεύει ότι για οποιαδήποτε ενέργεια ή υπηρεσία η κυβερνησάρα μας ζητάει κωδικούς taxisnet την φέρνει εις πέρας ο λογιστής μας.

Λοιπόν σήμερα μαθαίνεται όλοι ότι αυτή η εντύπωση είναι ΛΑΘΟΣ. Οι κωδικοί αυτοί είναι κάτι που πρέπει να το γνωρίζουμε όλοι μας και να το χρησιμοποιούμε όποτε είναι απαραίτητο χωρίς τη συνδρομή άλλου ατόμου. Επίσης για κάποιο παράξενο λόγο για οτιδήποτε πάει κάποιος να ρωτήσει σε κάποια δημόσια υπηρεσία η απάντηση είναι απευθύνσου στο λογιστή σου. Πραγματικά είχαν πει σε άνθρωπο να ρωτήσει το λογιστή του γιατί έφαγε κλήση από την τροχαία πριν τρία χρόνια. Μιλάμε τους στέλνουν κατά κύματα για οτιδήποτε. Ένιγουεης που λεν κι εδώ στη Ρούμελη όλος αυτός ο πρόλογος έγινε για να καταλήξω ότι σήμερα θα πάμε να σας συστήσω τα πιο συνηθισμένα είδη ανθρώπων-πελατών που θα διαβούν την πόρτα ενός λογιστικού γραφείου.

Ο άσχετος

Αφού κάναμε μία σχετική εισαγωγή για τη συγκεκριμένη κατηγορία πιο πριν ας ξεκινήσουμε από εδώ. Δεν ξέρει γενικά τι του γίνεται με τίποτα. Δεν είναι απλά αυτός που νομίζει ότι λόγο των κωδικών που λέγαμε πιο πάνω τα κάνει όλα ο λογιστής, ότι και να θέλει πάει στο λογιστή! Έχει τύχει να μπουν άτομα μέσα και να μου ζητήσουν να τους κλείσω ραντεβού στον ΕΦΚΑ, να μου ζητήσουν να τους κλείσω ραντεβού για εμβολιασμό, να τους φτιάξω email. Ναι φίλοι μου στις μέρες μας υπάρχουν μεσήλικες αλλά και νέοι άνθρωποι που δεν ξέρουν να φτιάξουν ένα email (δεν το κατακρίνω, απλά μου φαίνεται περίεργο) αλλά το αξιοσημείωτο είναι πως πιστεύουν ότι αυτό είναι δουλειά του τύπου που κάνει φορολογικές δηλώσεις! Φυσικά νομίζουν όλοι ότι δουλεύεις για την ψυχή της μάνας σου κι όταν ζητήσεις να πληρωθείς σε κοιτάνε και περίεργα.

Συνήθης εξυπηρέτηση: Ραντεβού στον ΕΦΚΑ ή εμβολιασμό, δημιουργία email, προσπάθεια να μάθεις γιατί έφαγε κλήση πριν μία τριετία.

Ο τσάμπας

Εμφανίζεται σχεδόν καθημερινά και ζητάει τα ίδια χαρτιά που του έχεις δώσει και την προηγούμενη ο λογιστής. Πρέπει σπίτι του να έχει δυο ντουλάπες φετινά εκκαθαριστικά αλλά θα έρθει αύριο να ζητήσει άλλο ένα. Η συνηθισμένη απάντηση μόλις του λες τιμή είναι βάλτα στο λογαριασμό, λογαριασμό που δεν κάνει τον κόπο να πληρώσει βεβαίως βεβαίως κι έχει φτάσει να χρωστάει τέσσερα χρόνια και 1460 εκκαθαριστικά. Μην παρεξηγηθώ δεν είναι ο τύπος που δεν έχει να πληρώσει επειδή η επιχείρηση του δεν πάει καλά ή παίρνει τρεις κι εξήντα, είναι τσαμπατζής από συνείδηση και για το λόγο αυτό είναι εκνευριστικός. Εκτός της καθημερινής του επίσκεψης έχει την απαίτηση με έναν κοινό (απλήρωτο) λογαριασμό να εξυπηρετείς και όλα τα μέλη του σογιού του με την ατάκα έλα τώρα τόσα λεφτά σου δίνω να αφήνει ανάμικτα συναισθήματα θυμού, απελπισίας και δολοφονικών τάσεων.

Σηνήθης εξυπηρέτηση: Εκτύπωση εκκαθαριστικών για αυτόν και όλο του το σόι.

Τρίτης ηλικίας

Εμφανίζεται με το μπαστουνάκι του/της με χαμόγελο πάντα στα χείλι. Θα σου πει για τις σκανταλιές και την πρόοδο των εγγονιών, που τα παιδιά δεν έρχονται συχνά στο χωριό και τους λείπουν και στο τέλος τα νέα της γειτονιάς καθώς η γειτόνισσά η κυρά Μαριγούλα είναι μεγάλη κουτσομπόλα και μη σε πιάσει στο στόμα της. Αν δεν έχει φέρει μαζί ένα κουτάκι γλυκά να φιλέψει κάτι αρχίζουν οι ντροπές και οι συγνώμες και σίγουρα θα βγάλει από την τσέπη τουλάχιστον από μια καραμελίτσα για τον καθένα μέσα στο χώρο έτσι για να μας γλυκάνει λιγάκι. Μόλις του κάνεις αυτό που θέλει ακόμα κι αν δε ζητήσεις να πληρωθείς θα αφήσει κάτι στον κάθε υπάλληλο έτσι ένα ταλιράκι να πιεις έναν καφέ βρε παιδάκι μου.

Σηνήθης εξυπηρέτηση: Ραντεβού στον ΕΦΚΑ, να πεταχτείς να του πάρεις ψωμί γιατί δεν μπορεί από τα ποδάρια του.

Ο λογιστής

Όπως λέει κι ο τίτλος αυτός είναι λογιστής χωρίς γραφείο. Ξέρει τα πάντα για τα λογιστικά, τα φορολογικά, τα προγράμματα, τις επιδοτήσεις, τι χρώμα βρακί φοράς και τι ώρα πας στην τουαλέτα. Κάτι τέτοιο έχουν στο μυαλό τους στης δημόσιες υπηρεσίες όταν λένε ρώτα το λογιστή σου. Που να ήξεραν ότι ο τύπος τα ξέρει όλα αυτά γιατί είναι το χόμπι του και το κάνει μόνο για την πάρτυ του. Τέλος πάντων ο τύπος ξέρει ακριβώς τι θέλει και γιατί το θέλει, θα σου δώσει συμβουλές πως θα κάνεις αυτό που ζητάει με το σωστό τρόπο και θα σε κάνει να θες να κρυφτείς σε μια σπηλιά τουλάχιστον μέχρι να βγεις στη σύνταξη. Οι μόνοι λόγοι που τον κάνουν να έχει λογιστή νομίζω είναι μη βγει κανένας καινούργιος νόμος που δεν έχει προλάβει να μάθει και επειδή  έχει και κανονική δουλειά και δεν τα προλαβαίνει όλα. 

Συνήθης εξυπηρέτηση: Να σηκωθείς από τον υπολογιστή σου να κάνει αυτό που χρειάζεται. Λογιστής λέμε.

Το λαμόγιο

Συνήθως έχει μια μικρομεσαία επιχείρηση και κάποια χωραφάκια. Παίρνει τηλέφωνο τρεις φορές την ημέρα. Δύο φορές έρχεται να τα πείτε κι από κοντά ωστόσο, γιατί δε λέγονται όλα από το τηλέφωνο και μας παρακολουθούν να το ξέρετε. (γιατί άλλη δουλειά δεν έχει η ΕΥΠ από το να κρυφακούει τον τρεχαγυρευόπουλο από την άνω αετοπλαγιά). Ψάχνει ή καλύτερα σε βάζει να ψάχνεις για οποιαδήποτε επιχορήγηση μπορεί να βγει και να κάνεις αίτηση φυσικά, ακόμα κι αν είναι για πειράματα πυραύλων. Δεν έχεις δει πως πάει το Φιατάκι ρε Tommy; Πλάκα κάνεις; Αφού πύραυλος είναι.

Φυσικά η έκδηλη απογοήτευση και η γνήσια απορία του όταν δεν πάρει τα λεφτά σε κάνουν να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου για το ανθρώπινο είδος και το κατά πόσο έχουμε εξελιχθεί τελικά. Το καλό με τον συγκεκριμένο είναι ότι είναι τυπικός στις υποχρεώσεις του απέναντι σου. Αυτό, κυρίως γιατί θέλει να τον καλύπτεις οπότε έχεις το κεφάλι σου ήσυχο τουλάχιστον. Ενίοτε σου φτιάχνει και τη διάθεση με το τι μπορεί να σκαρφιστεί για τα φάει οπότε είναι ευχάριστος και για παρέα.

Συνήθης εξυπηρέτηση: Αναζήτηση επιδότησης για ψάρεμα τσούχτρας. Τι εννοείς δεν υπάρχει; Αφού βλέπω Μπομπ Σφουγγαράκι.

Ο νομοταγής

Είναι ο τύπος που σε εμπιστεύεται τυφλά. Ο λογιστής είναι ο Θεός του. Μπορεί να μην έχει ιδέα από όλα αυτά. Είναι ωστόσο πεπεισμένος ότι ξέρει να διαλέγει τους σωστούς συνεργάτες για να βγάλουν τη δουλειά εις πέρας. Δεν είναι ότι απλά σε εμπιστεύεται. Τρέμει και τα πρόστιμα, την εφορία και οτιδήποτε θα μπορούσε να πάει στραβά ακόμα και σε ένα παράλληλο σύμπαν οπότε σπεύδει να τηρήσει ευλαβικά το γράμμα του νόμου. Όπως έλεγε και κάποιος παλιός που μου διαφεύγει τώρα, για ένα κούτελο ζούμε. Δε χρωστάει σε κανέναν που λέει και το άσμα και έχει το τούτο του καθαρό και γυαλιστερό. Φυσικά τυπικότατος και άπεναντι σου (αν οι δουλειές πάνε καλά και παραπάνω από τυπικότατος) και ξέρει ότι και αύριο που θα σε χρειαστεί θα είσαι εκεί για εκείνον.

Συνήθης εξυπηρέτηση: Εκτύπωσε μια βεβαίωση οφειλής να τελειώνουμε και με αυτό.

Ο λεφτάς

Ιδιοκτήτης ή μεγαλομέτοχος εταιρείας. Έχει το λογιστή σαν εξωτερικό συνεργάτη και το παιδί για τα θελήματα. Καλοπληρωτής και με το παραπάνω αλλά και με απαιτήσεις λογικές και παράλογες. Επειδή κάτι τέτοιοι είναι που αφήνουν τα πολλά λεφτά φυσικά τον έχεις στα όπα όπα. Έτσι, μόλις εμφανίζεται ξεκιναεί και το γλείψιμο. Καλώς τον κύριο Φουσκομενοπορτοφολάκη να κεράσουμε καφεδάκι; Η οικογένεια καλά; Πάντα καλά. Θα θέλατε ένα μασαζάκι; Το να τον τρέχει η εφορία είναι σύνηθες φαινόμενο και να τρέχεις κι εσύ από πίσω το αυτονόητο. Εκτός του ότι σε συντηρεί αν γίνει στραβή ποιος θα πέσει στο γκρεμό μαζί του; Βεβαία όλο το τρέξιμο είναι τσάμπα διότι ο τύπος είπαμε είναι μεγάλο ψάρι κι όλα του είναι καθαρά. Αλλά κάθε εφοριακός που σέβεται τον εαυτό του θέλει να πιάσει κάποιον μεγάλο οπότε και τσάμπα που είναι τα τρεξίματα είναι συχνά και χρειάζονται προσοχή.

Συνήθης εξυπηρέτηση: Σερβίρισμα καφέ ή τυρόπιτας, μασαζάκι να ξεπιαστεί και να χαλαρώσει.

Να θυμάστε ο λογιστής και οι βοηθοί τους(κυρίως αυτοί) άνθρωποι είναι. Προσέχετε τι ζητάτε, μην έχετε παράλλογες απαιτήσεις και φυσικά όταν θέλεις τριάντα σελίδες εκτύπωση χρεώνεται.

Υ.γ. Το κείμενο αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας και το κατέβασα από την κούτρα μου (μπορεί και όχι). Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις είναι εντελώς συμπωματική και ουδεμία ευθύνη φέρουμε.

Άλλωστε, η εργασία και χαρά δεν τελειώνουν ποτέ, μπορεί στην επόμενη κατηγορία να είσαι εσύ ο πρωταγωνιστής.

(Visited 127 times, 1 visits today)

4 Comments

 1. Giannis Pit 22 Μαΐου 2021 at 5:39 μμ

  Έγραψες πάλι έτσι;
  Λοιπόν Τόμμυ, σε αυτές τις κατηγορίες παρουσίασης θεμάτων ζωγραφίζεις! Θέλω να το καθιερώσεις μιλάμε. Δεν έχω δει ακριβέστερη και πιο χιουμοριστική παρουσίαση τέτοιων χαρακτήρων.
  Από τη σημερινή μας φιγούρα, τον πελάτη λογιστικού γραφείου, θα κρατήσω με γλυκό χαμόγελο και μια αγκαλιά τον Παππού με τις καραμέλες και τα γλυκά του.
  Ειλικρινά πολύ θα ήθελα μια τέτοια ψυχούλα κάθε μέρα να γέμιζα με τις ευχές και την αγάπη του. Τη δίνει με την καρδιά του.
  Καλησπέρα φίλτατε και όμορφο Σαββατοκύριακο.

  Reply
  1. Tommy Stark 24 Μαΐου 2021 at 11:25 μμ

   Καθιερωμένες τις έχω φίλε μου. Σχεδόν μόνο τέτοιες γράφω ΜΠΟΥΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ. Μου βγαίνουν πολύ φυσικά!
   Και μια απλή καλημέρα να σου λένε όταν μπαίνουν μέσα καλά είναι, συνήθως μπουκάρουν κι ούτε γεια δε λένε, κατευθείαν στο ψητό.

   Καλό σου βράδυ!!!

   Reply
 2. Anna 23 Μαΐου 2021 at 1:06 πμ

  Λοιπον αν οι λογιστές περίμεναν από μένα θα πέθαιναν της πείνας. Λογιστή δεν έχω αλλά με έκανες και γέλασα ειδικά με το ”λογιστής για όλες τις δουλειές”. Θυμάμαι τον μπαμπά μου που πήγε στο φαρμακείο ενα πρωινό και κλάφτηκε στην κοπέλα που την ήξερε φυσικά ΄να πάει να του πάρει δυο μπουκάλια μπύρα γιατί πονάγανε τα πόδια του. Οπότε μη νομίζεις δεν είναι μόνο ο λογιστής για όλες τις δουλειές.χιχιχιχιχι
  Τι τραβάτε κι εσείς βρε παιδί μου!!! Αλλά όχι δεν έχουμε εξελιχθεί καθόλου…
  Απολαυστικός όπως πάντα Τόμμυ
  Όνειρα γλυκά και ……κουράγιο

  Reply
  1. Tommy Stark 24 Μαΐου 2021 at 11:27 μμ

   Χαίρομαι που γελάτε με τον πόνο μου! ΜΠΟΥΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
   Από φαρμακείο δεν γνωρίζω ίσως να ήταν στα καθήκοντα της ΜΠΟΥΑΧΑΧΑΧΑΧΑ.

   Ευχαριστώ για τη συμπόνια. Καλό βράδυ!!!!

   Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *