Παιδικές χαρές Μώλου

Μεγάλωσα σε ένα μέρος ούτε πολύ μεγάλο ούτε πολύ μικρό. Ένα μέρος ούτε όμορφο ούτε και άσχημο. Φαντάζομαι όπως τα περισσότερα χωριά της Ελλάδας, με τα καλά και τα κακά του. Το χωριό αυτό είναι ο Μώλος Φθιώτιδας. Ως παιδί εκείνο που θυμάμαι έντονα είναι οι παιδικές χαρές που υπήρχαν στο χωριό. Για ένα τόσο μικρό μέρος, οι παιδικές χαρές ήταν ιδιαίτερα πολλές και γεμάτες ζωή.

Φαντάζομαι πως το γεγονός αυτό ως γεγονός δεν προκαλεί καμία εντύπωση όπως δεν θα έπρεπε άλλωστε.

Το γράμμα

Γύρω στα δέκα μου χρόνια, όταν άρχισα να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο διαφορετικά και να ελπίζω για κάτι περισσότερο είχα στείλει η ίδια γράμμα (ναι τότε ήταν η καλύτερη τεχνολογία της εποχής) στον τότε Δήμαρχο του χωριού που στην ουσία του ζητούσα να φτιάξει την παιδική χαρά κοντά στο σπίτι μου η οποία είναι και η μεγαλύτερη στο χωριό. Προς έκπληξή μου δεν μου απάντησε κανένας (αν με ρωτάς τώρα δεν ξέρω γιατί ήλπιζα σε τέτοια διάδραση), ωστόσο σε περίπου ένα μήνα το θαύμα συνέβη. Καινούργια παιχνίδια, επισκευή των παλιών και μια γενικότερη φροντίδα του χώρου είχε μεταμορφώσει την παιδική χαρά σε μια όαση για παιδιά. Αυτός σίγουρα ακόμα και σήμερα είναι ένας καλός λόγος να εκτιμάω αυτόν τον άνθρωπο με όλη μου την καρδιά.

Οι παιδικές χαρές τα επόμενα χρόνια

Από τότε οι αλλαγές που συνέβησαν ήταν ελάχιστες έως και ανύπαρκτες. Σαφώς και το χέρι του ανθρώπου έκανε καλή δουλειά αφού πολλά από τα πράγματα που υπάρχουν στις παιδικές χαρές του χωριού είναι κατεστραμμένα. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν είμαστε άμοιροι των ευθυνών που μας αναλογούν. Ωστόσο θεωρώ πως αν η φροντίδα ήταν εμφανής και η παρέμβαση των παιδιών δεν θα οδηγούσε σε τέτοια αποτελέσματα.

Οι παιδικές χαρές σήμερα

Από όταν ήμουν εγώ παιδί έχουν περάσει αρκετά χρόνια. Πλέον γύρισα στο ίδιο χωριό όπου μεγαλώνω το δικό μου παιδί. Στο χωριό υπάρχουν συνολικά έξι παιδικές χαρές. Γυρνώντας πίσω και σκεπτόμενη το τότε και το τώρα εκείνο που καταλαβαίνω είναι πως το πρόβλημα μου δεν ήταν ποτέ μόνο ο εαυτός μου ή το δικό μου παιδί. Σε προσωπικό επίπεδο άλλωστε στόχος μου δεν αποτελεί καν το να περάσω την υπόλοιπη ζωή μου εδώ. Αυτό που στα μάτια μου μοιάζει ουσιαστικό και τερατώδες είναι πως σε έναν τόπο που λειτουργεί παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο, που συνεπώς τα παιδιά είναι πυλώνας αυτού του τόπου, δεν υπάρχει ούτε ένας χώρος για να εκφραστούν.

Οι προσπάθειες

Πολύ πριν γράψω αυτό το κείμενο προσπάθησα να μιλήσω. Επικοινωνήσαμε με τον Δήμαρχο και κάθε αρμόδιο που θα μπορούσε να έχει κάποια διάθεση να μας ακούσει. Το αποτέλεσμα είναι όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, ανύπαρκτο. Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε, κανένας δεν γύρισε το κεφάλι, κανένας δεν ντράπηκε. Και αν με ρωτάς, δεν μιλήσαμε μονάχα εμείς, γνωρίζω κόσμο που αντίστοιχα ενδιαφέρθηκε και προσπάθησε με τη δύναμη του να αναδείξει το πρόβλημα.

Αδιαφορία ή ανευθυνότητα;

Αν πρέπει να δεχτώ αυτή την αδιαφορία λοιπόν, και παραβλέψω πως καμία από τις έξι παιδικές χαρές δεν καλύπτει οποιονδήποτε κανόνα ασφαλείας, ειλικρινά αναρωτιέμαι σε ποιον θα πρέπει να απευθυνθώ. Γνωρίζω παιδιά που έχουν τραυματιστεί, έχουν κοντέψει να τραυματιστούν. Βλέπω το δικό μου παιδί που έχει κινδυνέψει όχι μια αλλά αρκετές φορές να χτυπήσει. Αυτά τα παιδιά είναι παιδιά άλλου Θεού; Δεν δικαιούνται να παίξουν; Δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με άλλα παιδιά; Δεν αξίζουν; Δεν.. τι ακριβώς; Ο στόχος των αρμόδιων δηλαδή είναι να μισήσουν τον τόπο που ζουν; Θα είναι λοιπόν τότε ικανοποιημένοι; Μπορεί ένας υπεύθυνα να μου πει πως δεν ναυάγησε καμία επιχορήγηση για να ανανεωθούν αυτοί οι χώροι;

Δεν το παίζω γνώστης, ούτε με απασχολεί αυτός ο ρόλος. Δεν με ενδιαφέρει να δείξω αν ξέρω ή τι ξέρω για τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα. Ακόμα και αν προσπαθήσω να παραβλέψω όλα όσα ΔΕΝ συμβαίνουν, αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι δεν όφειλαν να έχουν ξηλώσει τα κατεστραμμένα παιχνίδια για να μην τραυματιστεί κάποιο παιδί σοβαρά; Αρκεί μια ταμπέλα ακαταλληλότητας σε κόλλα Α4, γιατί σαφώς ήταν το μόνο που έκαναν, σε ένα ξέφραγο αμπέλι για να σταματήσει μικρά παιδιά να διεκδικούν έστω λίγο χρόνο σε ένα μέρος που ακόμα και σε αυτή την κατάσταση έχουν ανάγκη να βρεθούν; Ας δεχτούμε την ανικανότητα να παρέχουν έστω μια κατάλληλη παιδική χαρά γι’ αυτά τα παιδιά, την αδιαφορία πως να την χωνέψει κανείς; Απλά ρωτάω.

Παρακάτω μερικές μόνο από τις εικόνες εγκατάλειψης που αντικρύζει κανείς στις παιδικές χαρές

παιδικές χαρές Μώλου
(Visited 497 times, 1 visits today)

11 Comments

 1. Anna 9 Μαΐου 2021 at 9:55 πμ

  Καλημέρα σου
  Και δεν είναι μόνο στο χωριό σου.
  Γενικά αδιαφορία υπάρχει λόγω -θα πω- έλλειψη χρημάτων αλλά και βούληση για τα παιδιά. Επειδή -αυτό το ξέρω γιατί το έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια- τα μεγαλύτερα παιδιά βανδαλίζουν τις κούνιες ειδικά τα βράδια. Δεν ξέρω τι να σου πω…μόνο ότι έχεις απόλυτο δίκιο.
  Εξωραϊστικός σύλλογος υπάρχει στο χωριό να αναλάβει ομαδικά δράση;
  Ή μπορεί να φέρετε κανάλι τηλεόρασης ως καταγγελία. Δεν ξέρω τι να πω….προσοχή όμως γιατί το δικό μου παιδί έχει χτυπήσει σε τέτοιες κούνιες
  Χρόνια σου πολλά για σήμερα. Να σε χαίρεται το παιδί σου μαννούλα

  Reply
  1. Νικολέτα Κριαρά Λάμπρου 12 Μαΐου 2021 at 11:30 μμ

   Μα το γράφω κιόλας, η παρέμβαση του ανθρώπου σε όλες αυτές τις καταστροφές είναι καθοριστική, μα αν υπήρχε συντήρηση και ενδιαφέρον ειλικρινά πιστεύω δεν θα έφταναν σε τέτοιο σημείο. Νομίζω συγκοινωνούν. Τώρα επικοινώνησα με κάποιους που ενδιαφέρονται να το κοιτάξουμε ουσιαστικά και συλλογικά, αν κάτι θα συμβεί, δεν έχω ιδέα. Το εύχομαι όμως!
   Χρόνια πολλά σε κάθε μανούλα κάθε μέρα Άννα μου 🙂

   Reply
 2. ainafets 9 Μαΐου 2021 at 1:34 μμ

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΆ σε όλες τις μανούλες της Γης!
  Χρόνια Πολλά και στην μητέρα Γη που μας τρέφει και μας στηρίζει!
  Όταν όλος ο πλανήτης πονά γιατί να μην πονούν από την αμέλεια μας, παιδικές χαρές, δρόμοι, πεζοδρόμια;
  Τα τρία μου παιδιά μεγάλωσαν σε αλάνες και παιδικές χαρές, όσο για την αφεντιά μου, έχω την τύχη να μεγαλώσω σε παιδικές χαρές στο Παρίσι και είμαι ευγνώμων γι αυτό!
  Εύχομαι στα εγγόνια μας, να δουν καλύτερους καιρούς!

  ΑΦιλάκια γιορτινά και ανεμοδαρμένα γενικά και ειδικά!

  Reply
  1. Νικολέτα Κριαρά Λάμπρου 12 Μαΐου 2021 at 11:28 μμ

   Κι εγώ είχα την τύχη κάποιος να νοιαστεί ουσιαστικά για τα παιδιά, μακάρι και το δικό μου να συναντήσει κάποιον αντίστοιχο.
   Χρόνια πολλά κάθε μέρα <3

   Reply
 3. Τάσος Γ. Κάβουρας 10 Μαΐου 2021 at 7:35 πμ

  Νικολέτα καλημέρα.. Οι παιδικές χαρές ανήκουν στον αντίστοιχο ΟΤΑ ο οποίος και είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του.. Υπάρχει σχετική νομοθεσία και προφανώς οφείλει ο κάθε δήμαρχος και κυρίως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος να συμμορφώνεται.. Πρακτικά τώρα.. Αν προβείς σε κατάθεση αίτησης στον δήμο ότι : «επιθυμώ να μου γνωρίσετε αν η παιδική χαρά τάδε (μην το γενικεύσεις για όλες..). α) τηρεί τους κανόνες ασφάλειας β) λειτουργεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία γ) τυγχάνει του ελέγχου και της εκ του νόμου προβλεπόμενης πιστοποίησης και άδειας λειτουργίας» κοινοποιώντας το και στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου με την παράκληση να λάβει γνώση της αίτησης το Δημοτικό Συμβούλιο.. Θα ακολουθήσουν τα ακόλουθα.. Ο δήμος θα προβεί στο κλείσιμο της παιδικής χαράς (και μάλιστα ερμητικά..). Όμως : α) θα προχωρήσει (άμεσα 😉 σε διορθωτικές παρεμβάσεις, θα ζητήσει τον έλεγχο και θα συμμορφωθεί σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του αρμόδιου φορέα.. β) θα προβεί σε νέα μελέτη για τουλάχιστον των 2 από τις 6 παιδικές χαρές για ανακατασκευή τους.. Μέσα από διαδικασία και όταν κριθεί ώριμο το έργο θα προσπαθήσουν να το εντάξουν σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης , ακολουθεί διαγωνισμός και τελικά κατασκευή τους.. Που σημαίνει, συνήθως ο ένας δήμαρχος φτιάχνει τις μελέτες και ο επόμενος προβαίνει στην υλοποίηση των έργων..!!
  Γι αυτό θεωρώ κυρίαρχο ο ενεργός πολίτης μέσα από τον φορέα του (συλλόγους) να κάθεται στο τραπέζι να λαμβάνει γνώση , να κάνει τις προτάσεις του και να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις..

  Reply
  1. Νικολέτα Κριαρά Λάμπρου 12 Μαΐου 2021 at 11:17 μμ

   Πολύ σημαντικές οι παρατηρήσεις σας. Ευτυχώς, για καλή μου τύχη υπάρχουν άτομα που ενδιαφέρονται και έδειξαν μεγάλο ζήλο διαβάζοντας και το κείμενο. Πιστεύω είναι μια καλή αρχή για να γίνει κάτι πιο οργανωμένο και συντονισμένο. Ευχαριστώ ειλικρινά, είναι μια καλή εικόνα για να βλέπεις τον τρόπο που προχωρούν τα πράγματα και νομίζω θα βοηθήσει. Όσο και αν πάρει και μόνο η ιδέα πως κάτι θετικό μπορεί να συμβεί νομίζω είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ελπίζω αυτή τη φορά να μη ναυαγήσει και όντως να κινητοποιηθούμε πιο ουσιαστικά και σίγουρα μαζικά.

   Reply
 4. Τάσος Γ. Κάβουρας 10 Μαΐου 2021 at 8:42 πμ

  ( άμεσα..; ) = με ερωτηματικό

  Reply
 5. Mia Petra 10 Μαΐου 2021 at 6:28 μμ

  Παντού το ίδιο χάλι, δυστυχώς.. Κάποιες φορές η αδιαφορία αυτή έχει σταθεί και μοιραία, αλλά δεν ιδρώνουν αυτιά.. Λεφτά δεν υπάρχουν. Για παιδικές χαρές.. Μόνο για τις χαρές τών μεγαλοκαρχαριών.. Τα πάντα θέλουν συντήρηση, οι παιδικές χαρές όμως, θα έπρεπε να προηγούνται. Όπως και τα λούνα παρκ, και τα σχολικά λεωφορεία και κτήρια κλπ κλπ.. Καλή εβδομάδα Νικολέτα μου 🌸

  Reply
  1. Νικολέτα Κριαρά Λάμπρου 12 Μαΐου 2021 at 11:12 μμ

   Μα το θέμα δεν είναι τα λεφτά νομίζω αλλά η αδιαφορία. Γιατί δεν μιλάει κανείς να ζωντανέψουν όλες, αλλά τουλάχιστον το τυπικό να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα πια παιχνίδια θεωρώ πως είναι βασικό. Ότι και να πεις νομίζω δεν είναι αρκετό όταν παντού αντικρύζεις τοίχο.
   Καλό ξημέρωμα εύχομαι!

   Reply
 6. Marina Tsardakli 10 Μαΐου 2021 at 9:29 μμ

  Δυστυχώς υπάρχει αδιαφορία και από μεριάς αρμοδίων και από μεριάς πολιτών.
  Καλά κάνεις και αναδεικνύεις το θέμα.
  Στην Ελλάδα του 2021, θα πίστευε κανείς πως θα είχαμε λύσει τέτοια θέματα. Και να φανταστεί κανείς πως νομίζαμε όταν ήμασταν μικρά ότι μετά το 2000 τα αυτοκίνητα θα πετούσαν!
  Καλή βδομάδα Νικολέτα μου!!!!

  Reply
  1. Νικολέτα Κριαρά Λάμπρου 12 Μαΐου 2021 at 11:10 μμ

   Το ξέρω πως είναι ένα θέμα που καίει αρκετούς δήμους, όμως με κάποιο τρόπο πρέπει κάπως να το αναδείξουμε.
   Νομίζω αυτό που περιγράφεις είναι η μεγαλύτερη ειρωνεία που υπάρχει, τρομακτικό κάπως.
   Καλή εβδομάδα Μαρίνα μου έστω και μεσοβδόμαδα!

   Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *