Εργασία και χαρά #νοτ vol.2, ο συνάδελφος

Μουσική αγωνίας παρακαλώ.
Και τώρα, ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις αλλά και να αποκαλύψεις ποιος συνάδελφος είσαι!

i.Το βύσμα 


Φυσικά και υπάρχει και ένας τέτοιος συνάδελφος σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Νομίζει ότι κρατάει τον Πάπα από τις τριχωτές μπαλίτσες του και κάνει συνεχώς ότι γουστάρει. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η κατάληξη του είναι δραματική. Κι αυτό γιατί είτε θα φροντίσουν οι συνάδελφοι του για αυτό (θα βρεθεί πνιγμένος στο βόθρο και
θα το κάνουν να μοιάζει με ατύχημα) είτε «οι μεγάλοι» δεν θα αντέξουν τα καμώματα του και θα πεθάνει της πείνας. Εκτός από αυτούς βέβαια υπάρχει και «το βύσμα» που απλά εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του δόθηκε και ανελίχθηκε στην ιεραρχία. Συνήθως ο τελευταίος είναι και γαμώ τα παιδιά.


Τρόπος αντιμετώπισης :
Από τον δεύτερο δεν χρειάζεται. Από τον πρώτο γίνε ο άνθρωπος που θα οργανώσει τον πνιγμό καθώς οι συγκεκριμένοι είναι συνήθως και μεγάλοι ρουφιάνοι!

ii. Ο καρμοίρης


Κάποιος πρέπει να είναι ο άνθρωπος της καρπαζιάς εκεί μέσα. Έχεις νεύρα, δεν έκανες καλό ή και καθόλου σεξάκι το προηγούμενο βράδυ, έχεις περίοδο? Είναι ο άνθρωπος σου. Συνήθως χαμηλού μορφωτικού και νοητικού επιπέδου αλλά ψυχούλα. Κάνει όλα τα θελήματα μέσα και έξω από το γραφείο καθώς μέσα στα καθήκοντα του είναι να φέρνει τις
τυρόπιτες και να σου πληρώνει τους λογαριασμούς. Σχεδόν πάντα δεν υπολογίζει το τι περνάει και είναι χαμογελαστός και συνήθως η πιο αξιαγάπητη μορφή μέσα στο γραφείο. Αν δεν είσαι αυτός που εκείνη την ώρα του τα χώνει, σπεύδεις να τον υπερασπιστείς και να του χαρίσεις μια ζεστή αγκαλιά.


Τρόπος αντιμετώπισης : Τι να αντιμετωπίσεις ρε ρατσίσταρε? Τι σου έχει κάνει ο άνθρωπος?


iii. Το φάντασμα

Αν δουλεύεις σε εταιρία σίγουρα δεν είναι ένας απλός συνάδελφος. Συνήθως είναι ή ο διευθύνων σύμβουλος ή ο πρόεδρος ή κάποιο στενό συγγενικό τους πρόσωπο. Θα τον δεις από σπάνια έως ποτέ. Θα ακούσεις διάφορες φήμες για το πως μοιάζει ή με τι αμάξι κυκλοφορεί αλλά το πιθανότερο είναι καμία από αυτές να μην ισχύει. Αν το φάντασμα αποφασίσει αν κάνει την εμφάνιση του στη δουλεία καλύτερα πάρε ρεπό. Η λογική λέει ότι
το έκανε για να ξεσπάσει τα νεύρα του για κάτι που του έχει συμβεί (μάλλον έχασε στο γκολφ) καθώς θεωρεί ότι εφόσον σε πληρώνει ο πισινός σου του ανήκει. Αν εμφανιστεί και ζητήσει να σε δει κιόλας να ξέρεις ότι πας από ταμείο μεριά μιας και σίγουρα έχεις κάνει μαλακία και ετοιμάζεσαι για άλλες παραλίες.


Τρόπος αντιμετώπισης : Βγες στη σύνταξη!!!


iv. Ο πήγαινε έλα


Συχνά ο κόσμος πέφτει στην παγίδα να τον μπερδέψει με το φάντασμα, καθώς τον βλέπεις και αυτόν από σπάνια έως καθόλου. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει και τόση εξουσία. Το γραφείο του είναι το καθαρότερο στο χώρο μιας και είναι αυτό που πάντα αναρωτιόσουν σε ποιον ανήκει. Καλό θα ήταν να μην έρθεις σε αντιπαράθεση μαζί του καθώς μπορεί εσύ να μην τον βλέπεις αλλά το πιθανότερο είναι να γνωρίζει και τον τελευταίο αρουραίο οπότε το φτυάρι που θα πέσει μπορεί να σε βγάλει στην Κίνα.


Τρόπος αντιμετώπισης : Δεν είναι δύσκολο, σπάνια τον συναντάς οπότε απλά αγνόησε τον για λίγο, δεν θα μείνει πολύ.


v. Ο ρόιτερ 

Συνήθως έχει περάσει από τη θέση του πήγαινε έλα και έχει πάρει «προαγωγή». Ξέρει τα πάντα για σένα πριν από εσένα. Βέβαια όχι μόνο για σένα αλλά για όλο τον κοσμάκι ασχέτως αν αυτά που γίνονται είναι εντός ή εκτός εργασίας. Ο τύπος είναι σαν την ΣΙΑ (την αμερικάνικη λέμε) και δεν τα διατυμπανίζει αλλά τα κρατάει όλα για τον εαυτό του μέχρι να έχει σίγουρο όφελος από την αποκάλυψη του μυστικού σου. Με τον τύπο να είσαι σίγουρος ότι ξέρει μέχρι και τι ώρα πας για το ψιλό σου.


Τρόπος αντιμετώπισης : Αν μπλέξεις μαζί του δε νομίζω ότι μπορείς να τον αντιμετωπίσεις εύκολα. Η μόνη πιθανότητα είναι αν με κάποια μέθοδο παρακολούθησης αντάξιας της KGB έχεις καταφέρει να ανακαλύψεις κάτι πολύ βρώμικο για τη ζωή του. Επίσης το εύκολο είναι να τον τραμπουκίσεις λιγάκι μιας και συνήθως είναι μεγάλος χέστης.


vi. Ο ανεπρόκοπος


Αυτός ο τύπος είναι πραγματικά απορίας άξιο για πιο λόγο πληρώνεται. Είναι ο ψύλλος στον κόρφο σου, είναι η μύγα στο σπαθί σου, είναι ο δημόσιος υπάλληλος μέσα στην ιδιωτική εταιρία. Με λίγα λόγια αντιπροσωπεύει οτιδήποτε ενοχλητικό μπορείς να συναντήσεις στην εργασιακή ζωή σου. Αν είσαστε στον ίδιο τομέα το πιθανότερο θα είναι
να κάνεις δουλειά για δύο και πολλές φορές και για τρεις. Και αυτό, μιας και είναι και θρασύτατος και δεν διστάζει να αναλαμβάνει υποχρεώσεις που ποτέ δεν πρόκειται να φέρεις εις πέρας.


Τρόπος αντιμετώπισης : Σε κάποιο από τα άπειρα project που θα «αναλάβει» τον αφήνεις να εκτεθεί. Για κάποιο περίεργο λόγο εκείνη τη στιγμή θα βγουν και όλα τα υπόλοιπα στη φόρα και θα εξαφανιστεί πιο γρήγορα κι από παρθένα σε χαρέμι.


vii. Ο ανερχόμενος


Πρόκειται για τον επόμενο γενικό διευθυντή ή ακόμα και πρόεδρα. Πρόσεχε πως θα του συμπεριφερθείς καθώς πρέπει να τα έχεις καλά μαζί του. Το παλικάρι έχει λιώσει πάνω από τα βιβλία κι έχει 5 πτυχία, 8 μεταπτυχιακά και καμιά 10αρια master. Τώρα ήρθε η ώρα να βγάλει όλες αυτές τις γνώσεις στη δουλειά του και κάτσε εκεί δίπλα του για να γίνεις καλύτερος.


Τρόπος αντιμετώπισης : Δεν χρειάζεται να τον αντιμετωπίσεις αλλά μην του το παίξεις έξυπνος καθώς το πιθανότερο σενάριο είναι, να είναι εξυπνότερος από εσένα και τελικά να σε ξεφτιλίσει.


viii. Ο mr. γκάτζετ 


Λογικά κάνει δουλειά που έχει σχέση με υπολογιστές. Βέβαια και αυτό να μην κάνει έχει ότι τελευταίο κυκλοφορεί. iphone s852 ή Samsung s galaxy και σύμπαν ολάκερο. Στις τσέπες του υπάρχει ένα μικρό εργαστήριο καθώς οποιαδήποτε από τις συσκευές του κι αν χαλάσει πρέπει να την φτιάξει μόνος του αφού αυτοί εκεί στα μαγαζιά είναι κομπογιαννίτες και δεν
ξέρουν. Βέβαια αν και ακόμα έχει σπυράκια ακμής (δεν έχει γνωρίσει ακόμα τον έρωτα, στα 45 του) είναι καλό παλικάρι και θα σε εξυπηρετήσει αν χρειαστείς κάτι από αυτά.


Τρόπος αντιμετώπισης : Αν θες να τον αποφύγεις απλά ποτέ μην αναφέρεις κάτι που έχει σχέση με τεχνολογία, πολύ απλά δεν θα έχει κάτι να σου πει για οτιδήποτε άλλο.


ix. Ο παντογνώστης


Είναι εκείνος ο συνάδελφος που νομίζει ότι ξέρει τα πάντα για όλους. Για εσένα, για τη δουλειά σου, για το λόγο που πήρε κάποιος άδεια, για την καινούργια απίστευτη εμπορική συμφωνία που είναι στα σκαριά. Η αλήθεια είναι ότι ο τυπάς έχει πολύ μεγάλη φαντασία και πραγματικά δεν ξέρει τίποτα. Μόλις αρχίσουν οι μειώσεις προσωπικού είναι από τους
πρώτους υποψήφιους και όταν το καταλάβει κάνει ακόμα μεγαλύτερη επίδειξη των μηδαμινών γνώσεων του. Από το φόβο του σύντομα θα προσπαθήσει να εξελιχθεί σε αποτυχημένο ρόιτερ και ακόμα πιο αποτυχημένο ρουφιάνο.


Τρόπος αντιμετώπισης : Αν ήσουν εγώ θα έλεγα να τον αποστομώσεις με την απύθμενη σοφία σου. Μιας και δεν είσαι μπορείς απλά να του κάνεις καμιά δεκαριά υποδείξεις. Γρήγορα θα ξενερώσει και θα καταλάβει ότι δεν τον παίρνει.


x. Ο cult 


Ξεχασμένος σε κάποια άλλη δεκαετία. Πιθανότατα αυτή των 80’s. Έχει χαίτη, φοράει κολλητό παντελόνι σωλήνα και πιθανότατα και μπλούζα ροκ μπάντας. Ξέρει ότι είναι μια γενιά πίσω και το χαίρεται. Οι περισσότεροι τον θεωρούν ρομαντικό και τον συμπαθούν. Όσοι τον αντιπαθούν δεν του λένε τίποτα γιατί υπάρχει το σενάριο να ήταν ο μεταλλάς – ροκάς που τους έδερνε στο σχολείο. Γενικά είναι καλός τυπάκος και χρήσιμος μιας και
βοηθάει πάντα σε ότι κι αν μπορεί.


Τρόπος αντιμετώπισης : Μην αγχώνεσαι δεν πρόκειται ποτέ να έχεις παραπάνω από απλά τυπικές σχέσεις μαζί του αφού είναι συνέχεια στην κοσμάρα του. Ο μόνος λόγος για να σε συναναστραφεί είναι να έχετε το ίδιο αγαπημένο συγκρότημα.


xi. «Ο μαλάκας» συνάδελφος 

Είναι αυτός που κάνει τα πάντα για να μην απογοητεύσει κανέναν. Αυτό συνήθως έχει σαν αποτέλεσμα οι περισσότεροι να τον εκμεταλλευτούν άθελα ή ηθελημένα σε κάποια στιγμή της ζωής του μιας και πάντα θα είναι εκεί για να βοηθήσει. Προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στη ζωή και στη δουλειά του όμως ποτέ δεν θα καταφέρει να το πετύχει. Κοιμάται με το κινητό κάτω από το μαξιλάρι, του έχουν πέσει τα μισά μαλλιά από το άγχος, τρέχει αν το κινητό χτυπήσει (ακόμα και αν αυτό συμβεί στις 2 το βράδυ), και κουβαλάει αυτό το άγχος ακόμα και τις ελάχιστες στιγμές άδειας. Βέβαια και να θέλει να ξεχαστεί, πολλές φορές δεν τον αφήνουν οι γύρω του μιας και όλο θα υπάρχει και κάποιος συνάδελφος που θα του υπενθυμίσει ότι θα γυρίσει στη δουλειά.


Τρόποι αντιμετώπισης : Υπομονή Νικολέτα!

Καθημερινά στο χώρο της δουλειάς συναναστρεφόμαστε άτομα που που είτε μας ταιριάζουν είτε όχι. Ο κάθε συνάδελφος ωστόσο, πίσω από αυτό που βλέπεις πιθανόν να κρύβει κάτι εντελώς διαφορετικό. Συμπέρασμα όλων, είναι πως σε τελική ανάλυση η ψυχική διάθεση μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια χαρακτηριστικά που ποτέ δεν θα περιμέναμε.


Εσύ, ποιος συνάδελφος είσαι;Το πρώτο μέρος από το εργασία και χαρά, το βρίσκεις εδώ.

Επίσης,

Μην ξεχνάς πως εμένα, με βρίσκεις εδώ.

(Visited 53 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Pingback: Εργασία και χαρά #νοτ vol.1 - mindslab.gr

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *